Elbistan’ı yerle bir eden Çardak Fayı’nın, 12 bin yıldır uyuduğu ortaya çıktı

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak başkanlığındaki ekip, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde gerçekleştirilen 7,6 büyüklüğündeki depremin yaşandığı Çardak Fayı’nın röntgenini çekiyor.

Santimetre hassasiyetinde ölçümler yapıldı

İTÜ ekibi, Elbistan, Göksun, Ekinözü ve Nurhak ilçelerinde bilhassa ulaşım olmayan yerlerde fay hattı üstünde drone ile cm hassasiyetinde ölçümler yapıyor.

Cenk Yaltırak, Nurhak ilçesine bağlı Barış Mahallesi’ndeki ölçümler sırasında bugüne dek elde ettikleri bulgulara dair malumat verdi.

“Yüzeyde büyük bir tahribat var”

Çardak Fayı için ‘ezber bozan bir fay’ nitelemesi yapan Yaltırak, şu şekilde konuştu:

Çardak Fayı’nın üstünde daha önceden uydu görüntüleri ile yaptığımız bir çabalama vardı. Bu çalışmada gördüğümüz anomalileri teyit etmek için arazi çalışması yapıyoruz. Arazi çalışmasında da oldukça titiz uydu verilerini denetleyen drone ölçüleri alıyoruz. Yüzeyde büyük bir tahribat var. Burada kırık da derhal yolun altında. Bugünkü tespitlerimizde aşağı yukarı 8 metrelik bir atılım var. Buradaki vaka daha ilkin de olmuş.

Yanal atımlar belirleme edildi

Çardak fayı üstündeki depremin dünya zelzele literatüründe mühim bir yer tutacağını dile getiren Yaltırak, “Bu fayın üstündeki yanal yer değişiklik yapma belirleme ettiğimiz kadarıyla 12 metrenin üzerinde. En büyük atımı da 12.5 metre bulduk. 8-10 metre içinde da yanal atımlar belirleme ettik.” şeklinde konuştu.

“Büyük bir ihtimalle binlerce sene zelzele olmayacak2

Çardak Fayı’nın 10-12 bin senedir zelzele üretmediğini söyleyen Yaltırak, “Bu fay oldukça uzun süre beklemiş. Yaklaşık 10-12 bin senedir bu yarar rastgele bir zelzele etkinliği olmamış. Buradaki hareket hızına bağlı olarak bundan sonrasında da büyük bir ihtimalle binlerce sene zelzele olmayacak.” dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort