Kahramanmaraş’ta fay hattı bir köyü yok etti

Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük zelzele şehrin büyük bir bölümünü yıkıp geçti.

Merkeze bağlı Türkoğlu’ndaki Kuyumcular Köyü de yıkılan yerlerden biri oldu.

Fay hattı üstünde kurulu bu köyden geriye ancak yıkıntı kaldı.

55 evden ancak 3 tanesinin ayakta kaldığı, onların da ağır hasar görmüş olduğu köyde 5 şahıs yaşamını kaybetti.

Depremin şiddetiyle, evlerin birçoğu aşağı yukarı 10 metre aşağı kaydı. Köyde yaşanmış olan en büyük sorun ise şebeke suyunun akmaması.

“Büyüklerimiz fay hattında olduğumuzu söylerdi”

Deprem günü yaşananları özetleyen köy sakinlerinden 50 yaşındaki Aytaç Nergis, şu ifadeleri kullandı:

Küçük kıyamet diyorlarsa, o buradaydı. Hiç durmayan bir sarsıntı… Eşimi iyi mi koruyacağım, çocuğumu iyi mi koruyacağım. O anki tek kanaatim oydu. Evlerimizin bir çok iki katlı. Yıkılan evlerden ancak 1 ya da 2 tanesi tek katlıydı. Şuan zeminle aynı seviyede, ancak çatılar kaldı. Bütün evler zeminin altında gibi. Fay hattında olduğumuzu büyüklerimiz ifade etti bizlere fakat ya insanın karakterinde var. Pek umursamadım. Ben umursamadım, yalan söylemeyeyim. Son bir buçuk iki yıldan beri küçük tefek depremler oluyordu fakat bu şekilde bir şeyi biz beklemiyorduk. Ev adedi 55’ti, 3 tanesi biraz ayakta duruyor fakat onlar da ağır hasarlı. Dıştan bir görünüş yok fakat içerisinden çatlakları görebiliyorsunuz. Sıkıntı şu, bu köyde yaşayabilecek miyiz? Bu vakadan sonrasında ne yapacağız, ne edeceğiz açıkçası bizler de bilmiyoruz. Şu an çadırlarda kalıyoruz. Görünen o ki bir müddet daha çadırlarda kalacağız. Bu işlerin yapılması, enkazın kaldırılması, yaralarımızın sarılması lazım. Sonrasında ne yapacağımıza karar vermek zorundayız.

“Tuvalet ve banyo problemi var”

İhtiyaçlarını da özetleyen Nergis, şunları söyledi:

Köy içerisinde vefat eden sayısı 5. Enkaz altından çıkardığımız yaralı sayısı 3. Yaralılarımızı kendi imkanlarımızla çıkardık. Vefat edenleri, çıkartamadıklarımızı AFAD gelip çıkardı. Tuvalet ve banyo problemi giderek artmaya başladı. Yakacak problemi var. Bir ara eksi 8’i gördüğümü hatırlıyorum. Depremden sonrasında burada duracak yerimiz olmadığı için kayınbabamlara gönderdim. Biz ayrılamıyorduk zira hem hayvanlar vardı hem yardım etmemiz ihtiyaç duyulan insanoğlu vardı. 4’üncü gün sonunda annem babam beni sevmiyor mu diye sormuş. Beni bırakıp gittiler demiş. Ondan sonrasında yanımdan ayrılmıyor işte, şimdi geri getirdim.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort