Prof. Dr. Taşkesen: ‘Meme kanseri her yaşta ortaya çıkabilir’

Meme kanseri belirtilerinin şahıstan kişiye farklılık gösterebileceğini laf eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Taşkesen, ihtimaller içerisinde göğüs kanseri emareleri ile ilgili malumat verdi. Taşkesen, şu şekilde konuştu:

“Meme boyutunda, durumunda ya da konturunda bir değişiklik, bir bezelye kadar ufak hissedilebilen bir kitle ya da yumru, göğüs içerisinde ya da yakınında ya da koltuk altında tane döngüsü süresince süren bir yumru ya da kalınlaşma, göğüste ya da göğüs ucundaki cildin görünümünde ya da hissinde bir değişim (çukurlu, kırışmış, pullu ya da iltihaplı) ,memede ya da göğüs ucunda cildin kızarıklığı, her iki göğüsteki diğer alanlardan belirgin formda değişik olan bir alan, cildin altında taş suretiyle sertleşmiş bir alan, göğüs ucundan kanlı ya da berrak bir sıvı akıntısı emareler ortasındadır. Birtakım beşerler asla göğüs kanseri emaresi vermeyebilirler. Bu yüzden rutin mamogramlar oldukça kıymetlidir.”

55 yaş ve üstünde olmanın göğüs kanseri riskini artırdığını belirten Beykent Üniversitesi Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Taşkesen, “Kadınların göğüs kanseri geliştirme ihtimali erkeklerden oldukça daha fazladır. Anne-babanız, kardeşleriniz, çocuklarınız ya da göğüs kanseri teşhisi konmuş diğer yakın akrabalarınız varsa, hayatınızın bir noktasında hastalığa yakalanma ihtimaliniz daha yüksektir. Göğüs kanserlerinin aşağı yukarı yüzde 5 ila yüzde 10’u, ebeveynlerden çocuklara aktarılan ve genetik testlerle keşfedilebilen tek olağandışı genlerden kaynaklanır” dedi.

RADYASYON TEDAVİSİ GÖRENLER DİKKAT

Tütün kullanımının, göğüs kanseri de dahil olmak suretiyle çoğu değişik kanser tipiyle ilişkilendirildiğini laf eden Prof. Dr. Taşkesen, “Araştırmalar, alkol almanın da uygun göğüs kanseri cinsleri için riskinizi artırabileceğini gösteriyor. Obeziteye haiz olmak göğüs kanseri ve göğüs kanseri nüksü riskinizi artırabilir. Daha evvel ışınım tedavisi gördüyseniz – özellikle başınıza, boynunuza ya da göğsünüze – göğüs kanseri geliştirme ihtimaliniz daha yüksektir. Hormon replasman tedavisi (HRT) kullanan şahıslarda göğüs kanseri teşhisi konma riski daha yüksektir” biçiminde konuştu.

“ERKEN TESPİTTE TEDAVİ DAHA KOLAY”

Meme kanser taraması testlerinin semptomların ortaya çıkmadan, kanserin erken evrede olmasına destek bulunduğunu belirten Prof. Dr. Taşkesen, “Kanserin erken tespitinde tedavi daha basit olur. Belirtiler ortaya çıktığında, kanser büyümüş ve yayılmış olabilir. Bu, kanseri tedavi etmeyi ya da uygunlaştırmayı zorlaştırır” dedi.

“Rutin mamogramlar yaptırın” diyen Prof. Dr. Taşkesen, “40 yaşından sonrasında her sene bir tarama mamografisi yapılması önerilmektedir. 20 yaşından sonrasında her ay göğüslerinizi muayene edin. Göğüslerinizin sınırlarına ve hissine aşina olacak ve değişikliklere karşı daha uyanık olacaksınız. Göğüslerinizi 20 yaşından sonrasında minimum üç yılda bir ve 40 yaşından sonrasında her sene bir hekime muayene ettirin” tabirlerini kullandı.

“DOĞRU TEDAVİ BİRÇOK FAKTÖRE BAĞLI”

Meme kanseri tedavileri ile ilgili da malumat veren Prof. Dr. Taşkesen, “Ameliyat, kemoterapi, ışınım tedavisi, hormon tedavisi, immünoterapi ve amaca yönelik deva tedavisi dahil olmak suretiyle muhtelif göğüs kanseri tedavi seçenekleri vardır. Sizin için yanlışsız olan tedavi, tümörün yeri ve boyutu, laboratuvar testlerinizin neticeleri ve kanserin bedeninizin diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı suretiyle çoğu faktöre bağlıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort