Kantin ürünlerine yüzde 34 zam yapıldı

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

2023-2024 eğitim tedris yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Asgari ücret zammı, KDV ve ÖTV artışına bağlı olarak kantin fiyatlarına da zam geldi. Ankara Kantinciler Oda Başkanı Bayram Şahin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek, “Gelir vergisi oranlarını, KDV oranlarını düzenlerken çocuklarımız gözlerinin önüne gelsin. KDV oranının düşürülmesini istek ediyoruz. KDV düzenlemesinde kantincilerin ilaveten düşünülmesi icap ettiğini düşünüyorum. Çocuklar kural dışı görülmeli.” dedi.

Şahin, 2023-2024 eğitim tedris yılı aktüel kantin fiyatlarını aktardı. Şahin, asgari tutara bağlı olarak kantin ürünlerine yüzde 34 zam yapıldığını açıkladı.

“BİR ÖĞRENCİ 35 LİRADAN AŞAĞIYA BESLENEMEYECEK”

Şahin, “Biz ocak ayında senelik tarife yapıyoruz. Ancak iki senedir yüksek enflasyon sebebiyle asgari ücrette değişimler yaşanıyor. Temmuz ayında yüzde 34 oranında asgari tutara bir zam yapılmış oldu ve biz de aynı miktarda hem tüketiciyi hem de kantinciyi güvenliğini sağlamak adına zam yaptık. Gelen zamlarla beraber bir tost 28 lira oldu. Öğrenciyi düşündüğümüz vakit maalesef yüksek bir rakama tekamül ediyor. Bu sene bir talebe bir tost, bir ayran almış olduğu vakit 35 liradan aşağıya beslenemeyecek. Tabii bu et grubunda fiyat daha da yükseliyor. Dört çeşit yemekte tutarları minimumda tutmaya çalıştık.” dedi.

Bilinçli tüketiciliğe vurgu yapan Şahin, velilere seslenerek, şunları söyledi: “Tüketiciden beklentimiz ise bilgili olmaları ve fiyat tarifeleri haricinde satış yapanları bize bildirmeleridir. Özellikle hususi okullarda okuyan öğrencilerin velilere seslenmek istiyorum. Özel okullarda talebe kayıt ya da senelik eğitim tutarına zam yapmıyorlar fakat yemekhaneyi mecburi yapıyorlar. Yemekhanede ise oldukça fahiş miktarda yiyecek tutarları belirliyorlar. Velilerimiz bu tarz şeyleri takip ederlerse, hakkaniyetli fiyatlarla öğrencilerin beslenmelerini sağlayabilirler.”

“ÇOCUKLARIMIZIN KAZIKLANMASINA İZİN VERİLMESİN”

Kantin ürünlerinin teminatında yaşanmış olan sorunlara da değinen Şahin, “Gramaj oyunları yapıyorlar. Burada Ticaret Bakanlığımıza oldukça büyük görevler düşüyor. Okullara ürün tedarik eden firmalar, üyelerimizi ziyaret ediyor ve mamüller için bir fiyatta anlaşıyorlar. İlk hafta anlaşılan fiyat ikinci hafta, üçüncü hafta artmaya başlıyor. Biz bu durumun takip edeni oluyoruz ve bu sene bu vaka tekrarlanırsa Ticaret Bakanlığımıza şikayette bulunacağız. Bu durumda yalnızca kantinci etkilenmiyor, çocuklarımız da mağdur oluyor. Bu vaziyet yaşanırsa teşhir edeceğiz.” diye konuştu.

ANKARA’DA GÜNCEL KANTİN FİYATLARI:

TOST: 28 TL

SOĞUK SANDVİÇ: 35 TL

HAMBURGER: 40 TL

KÖFTE: 43 TL

TAVUK DÖNER: 50 TL

GÖZLEME ÇEŞİTLERİ: 34 TL

ÇAY: 9 TL

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort