2022-2023 sezonu Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Ödülleri dağıtıldı

TFF Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Kurulunun Süper Lig ve 1. Lig kapsamında takım, futbolcu, yöntem direktör, başkan/yönetici ve yandaş olmak suretiyle 5 kategoride yapmış olduğu değerlendirme kararı ödüle layık görülenler belirlendi.

TFF’nin Riva’daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen törene, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, idare heyeti üyeleri ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Başkan Büyükekşi, iyi örneklerin topluma yayılmasını sağlamak için Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Kurulu oluşturduklarını aktararak, “TFF olarak göreve geldiğimiz ilk günden itibaren futbolumuzun marka kıymetini yükseltebilmek için çoğu mühim çabalama gerçekleştirdik. Hoşgörü, sulh ve kardeşliğin ön plana çıkmış olduğu bir futbol kültürü yaratmaya gayreti içerisinde çalışıyoruz. Hepimizin içerisinde olan sağduyuyu, yardım duygusunu ve saygıyı futbolda göstermeye, hissetmeye ihtiyacımız var. İşte bu yüzden fair play ruhunun sahada, tribünlerde, televizyonlarda, radyolarda ve bütün dijital mecralarda yaşanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk futbolunda fair play konusu ile ilgili mühim örnekler olduğuna değinen Büyükekşi, “Futbol tarihimizde fair play ruhunu taşıyan oldukça mühim örneklerimiz var. Lefter, Metin Oktay, Süleyman Seba, Can Bartu, Özhan Canaydın, Özkan Sümer bunlardan yalnızca bazıları. Bu adlar Türk futboluna ve gönüllerimize adlarını altın harflerle yazdırdılar. Hepsinin bir ortak paydası fair play ruhuna haiz olmaları, bu hususta saha içi ve haricinde her insana misal olmaları.” diye konuştu.

Mehmet Büyükekşi, ana gayelerinin Türk futbolunun marka kıymetini yükseltmek olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

“Bunun için, fair play’in ön planda olduğu bir futbol iklimini oluşturmak, onu narin bir çiçek gibi yeşertmemiz gerekiyor. İşte bunun için sövgü ve şiddet, fena tezahürat, kaos yaratacak açıklamaları duymak istemiyoruz. Başta tribünler olmak suretiyle televizyonlarda, toplumsal medyada bunların olmaması en büyük dileğimiz. Bugün Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi’nin basın toplantısında aynı mevzudan yakınma ettiğini duydum. Son aşama haklı. Herkesin bu hususta şapkasını önüne koyarak düşünmesi lazım. Bütün başkanlarımız, yöneticilerimiz, futbolcularımız oldukça değerli. Küfür ve şiddetle bir yere varamayız. Önce birbirimize hürmet ve sevgi göstermemiz lazım. Eleştiri olabilir fakat sövgü edilmemeli. Çocuklarımız, torunlarımız bunlara şahitlik ederek büyümesin istiyoruz. Bu küfrü lügatimizden çıkarmamız lazım. Tüm futbolseverleri, kulüp başkanlarımızı, yöneticilerimizi, yöntem direktörlerimizi, oyuncularımızı, basın mensuplarını fena tezahürat, sövgü ve şiddete karşı bizimle omuz omuza olmaya çağrı ediyorum.”

Küfür, fena tezahürat ve şiddete karşı farkındalık kampanyası hazırladıklarını aktaran TFF Başkanı, “TFF olarak üzerimize düşeni kararlılıkla yapacağız. Futbolda görmek istediğimiz hoş iklim için beraber harekete geçmemiz halinde yol alabileceğimizi düşünüyorum. Bunun için, her insanın ortak emeğine ve hassasiyetine ihtiyacımız var. Rahmetli Barış Manço, ‘İnsanın öğrenmesi ihtiyaç duyulan ilk dil tatlı dildir.’ derdi. Bir atasözümüzde de ‘Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.’ denir. Tatlı laf söyleyen fena laf işitmez. Biz de kendimizi hep tatlı laf anlatmaya alıştıralım.” değerlendirmesinde bulundu.

“CAYDIRICI CEZALAR VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Başkan Mehmet Büyükekşi, fair play ruhuna aykırı hareketlere caydırıcı cezalar vereceklerini söyledi.

Fair play’e aykırı hareketlerin üstüne kararlılıkla gideceklerini dile getiren Büyükekşi, “Fair play ruhuna aykırı bütün hareketlere ve açıklamalara caydırıcı cezalar vermeye devam edeceğiz. Herkesi tatlı dilli olmaya çağrı ediyoruz. Kötü dil tekrarlandığı takdirde bu cezalar artarak uygulanacak. Bu hususta kararlıyız.” dedi.

Futbolun geleceğine hoş bir miras bırakmak istediklerini vurgulayan TFF Başkanı Büyükekşi, “Futbol insanları bir arada tutan en büyük güç. Sevgi insanları bağlayan en büyük duygu. Sevenin sövdüğünü mü öğreteceğiz, yoksa çocuklarımıza güzellikleri mi miras bırakacağız? Bunca çabaya, emeğe ve emeğine karşın bundan sonraki nesle futbolumuzun marka kıymetini ve imajını neden daha ileriye taşıyamadığımızı iyi mi açıklayacağız? Bu sebeple, bütün paydaşlarımızdan bizi destekleyen bir yaklaşım ve davranış göstermelerini istiyorum. Böyle gelmiş, bu şekilde masraf mantığını artık kabul etmiyoruz. Herkesin bu hususta bir gayret içerisinde olması lazım.” diyerek laflarını tamamladı.

ALİ ERTEN: “TİTİZLİKLE, OBJEKTİF BİR ŞEKİLDE KARAR VERDİK”

TFF Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Kurulu Başkanı Ali Erten ise ödüle layık görülenleri büyük bir hassas belirlediklerini söyledi.

Karar verirken ölçülebilen ve ölçülemeyen kriterlerden yola çıktıklarını aktaran Erten, “Bu ödüllerin bir kısmını ölçülebilir değerlerle belirledik. Bunun haricinde tamamını ölçmek olası olamadığı için fair play’in kabul görmüş genel prensipleri kapsamında titizlikle, objektif bir halde karar verdik. Geçen sürem ülkemiz için olağanüstü zor ve büyük bir yıkım yaşadığımız bir devre oldu. Canlarımızı kaybettik. Ödüllerimizde bundan izler bulacaksınız. Umarım doğru kararlar vermişizdir. Futbol ikliminin iyileştirilmesinde karınca kararınca bir katkımız olduysa ne sevinçli bize.” diye konuştu.

ÖDÜLLER

Törende kategorilere göre ödüle layık görülenler şöyle:

Süper Lig en centilmen takım: Konyaspor

Süper Lig en centilmen yöntem direktör: Volkan Demirel (Atakaş Hatayspor)

Süper Lig en centilmen taraftar: Alanyaspor

Süper Lig en centilmen futbolcu: Ferhat Kaplan (Giresunspor)

1. Lig en centilmen takım: Pendikspor

1. Lig en centilmen yöntem direktör: Hüseyin Eroğlu (Yılport Samsunspor)

1. Lig en centilmen yönetici: Cumhur Genç (Sakaryaspor

1. Lig en centilmen futbolcu: Marco Paixao (Altay)

En iyi toplumsal repertuvar projesi: Beşiktaş

Fair Play Kurulu Özel Ödülleri: Altınordu Futbol Akademisi (ALFA), Kulüpler Birliği Vakfı, Volkan Demirel ile Gökhan Zan, Atiba Hutchinson.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort