ABD Dışişleri Bakanı Blinken: ‘NATO topraklarının her karışını savunacağız’

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın sonrasında basın toplantısı düzenledi. Ukrayna’ya kendilerini korumak için gayret sarfetmek için gereksinim duydukları birçok ekipmanın sağlanmasının altını çizen Blinken, “Bugün, meslektaşım Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile insani krizin üstesinden gelmek için Ukrayna’ya gereksinim duydukları şeyleri sağlamaya iyi mi devam edebileceğimizi görüşmek suretiyle yeniden bir araya geldim” dedi.

Blinken, “Ukraynalıların gereksinim duydukları ve etkili olabileceğine inandığımız her şeye ulaşabilmelerini sağlayacağız” ifadelerini kullanarak, “Neye gereksinimleri olduğuna dair değerlendirmeleri onlardan dinliyoruz. Hepsini buluşturuyor ve ilerliyoruz. Ukraynalıların kendilerini korumak için gayret sarfetmek için gereksinim duydukları her şeye haiz olmalarını sağlamak, rastgele bir müzakerede elini güçlendirmek ve Rusya üstündeki baskıyı sürdürdüğümüzden emin olmaya çalışıyoruz” dedi. Blinken, “Moskova’nın, savaş suçlarından görevli tutulmasını sağlamak için Rus hükümetine daha büyük maliyetler yükleme konusu ile ilgili internasyonal gayret ve Ukrayna’nın yanısıra durma konusu ile ilgili her zamankinden daha büyük bir kararlılık var” ifadelerini kullandı.

“ABD, 2.4 milyar doların üstünde emniyet yardımı yaptı”

ABD’nin Ukrayna’nın savaşa karşı kendini savunmasına büyük mali yardımlarla yardımcı bulunduğunu hatırlatan Blinken, “ABD, Ukrayna’nın kendisini savunmasına yardımcı olmak için eşi görülmemiş bir hızla çalışmaya devam ediyor. Geçtiğimiz cuma, Savunma Bakanlığı 300 milyon dolarlık yeni emniyet yardımı duyurdu. Salı günü, Ukrayna’nın daha oldukça anti zırh sistemi acele gereksinimlerini karşılamaya yönelik ek 100 milyon yetki verdim. Bu, Rusya’nın şubat ayında işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna’ya toplam Amerika emniyet yardımını 1,7 milyar doların üstüne ve geçen sene ocak ayından bu yana ise 2,4 milyar doların üstünde getirecek” dedi. Blinken, Ukrayna’da aşağı yukarı 11 milyondan fazla insanoğlunun ülkesini terk etmek zorunda kaldığını belirterek, “ABD hükümeti, Rusya’nın savaşından ve saldırganlığından etkilenenlere 1 milyar dolardan fazla yeni insani yardım sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı.

NATO şark bloğunu güçlendiriyor

Blinken, “NATO müttefiklerimizin toplu güvenliğini destekleyebileceğimiz yolları tartışıyoruz. NATO topraklarının her karışını savunacağız. NATO ilaveten Doğu kanadını güçlendirmek için Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya’da bulunanlara bu arada Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Slovakya’da yeni oldukça uluslu savaş grupları kurdu” dedi.

Blinken, NATO’nun Bosna-Hersek ve Gürcistan gibi olası Rus saldırganlığına karşı en savunmasız olan ülkelere sağlayabileceği ek desteğin tartışıldığını söyleyerek, “İttifakın, hızla değişen bir ortamda transatlantik güvenliği korumaya iyi mi devam edeceğine dair yeni bir NATO stratejik konseptini tartıştık” dedi. Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in NATO’yu bölebileceğini düşündüğünü anlatım ederek, “NATO, daha kuvvetli ve daha birleşik bulunduğunu açıkça ortaya koyacaktır” dedi.

“Gıda güvenliği krizini iyi mi azaltacağımızı tartıştık”

Savaşın bununla beraber ilaveten besin güveliği krizini de getirdiğine dikkat çeken Blinken, “Rusya’nın tercih etmiş olduğu savaş, temel besin maddelerinin maliyetini artırdı ve insanların halihazırda hissettiği sıkıntıyı daha da kötüleştirdi. Bu yüzden G7’de, savaşın hayattaki en savunmasız insanoğlu üstündeki tesirini azaltabileceğimiz birtakım detaylı yolları tartıştık” dedi.

“Rusya, enerjiyi tabanca olarak kullanıyor”

Blinken, “Avrupa’da uzun seneler süresince Rus gazına, özelliklede Rus petrolüne bağımlılığın arttığını gördük. Rusya’nın enerjiyi tabanca olarak kullandığını oldukça net görüyoruz” ifadelerini kullandı. Blinken, Amerika Başkanı Joe Biden yönetiminin Rus enerjisine bağımlılığı azaltma çabalarından biri olarak petrol arzını artırma stratejisini hatırlatarak, bunun Rusya’ya olan bağımlığı sona erdireceğini ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmanın acele bulunduğunu belirtti.

Aylin Albayrak

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort