ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Kongre’ye Türkiye’ye F-16 satılması için tavsiye mektubu

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 tipi savaş uçaklarının satılması için adım attı. Bakanlık, Kongre’ye gönderilmiş olduğu öneri mektubunda, Amerika Başkanı Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD’nin milli emniyet çıkarlarıyla ahenkli olacağını ve bunun yanı sıra NATO’nun uzun vadeli donanmasına hizmet edeceğine inandığını belirtti.

Mektupta, “F-16 satışı, Amerika çıkarlarıyla ahenkli ve NATO’nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir” ifadelerine yer verilirken, bunun yanı sıra Türkiye’nin Ukrayna’ya olan desteği ve müdafaa bağları, “bölgedeki fena amaçlı hareketler için mühim bir caydırıcı” olarak nitelendirildi.

Mektupta, “Biden yönetimi, Türkiye ile makul Amerika müdafaa tecim bağlarının, Amerika milli güvenliği, ekonomik ve ticari çıkarlarının yanı sıra, uzun vadeli NATO ittifakı donanması ve çıkarları için de lüzumlu olduğuna inanıyor” ifadeleri kullanılarak, Dışişleri Bakanlığı’ndan öneri edilen F16 satışı için Kongre’nin onayının gerektiği belirtildi. Mektupta, ABD’den Türkiye’ye F16 satışı için rastgele bir garanti ya da vakit çizelgesi sunulmadı.

Geçtiğimiz sene ekim ayında Türkiye, ABD’den 40 tane F-16 Savaş uçağı ve F-16’lar için 80 tane modernizasyon kiti satın almak için talepte bulunmuştu. Anlaşmanın sağlanabilmesi için Amerika hükümetinde onay sürecinin sonuç vermesi bekleniyordu.

ABD, Türkiye’nin S-400’ler satın almasının sonrasında Türkiye’ye F16 satılmasına dair istek de cevapsız kalmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Başkanı Joe Biden’la 10 Mart’ta yapmış olduğu telefon görüşmesinde Türkiye’nin müdafaa sanayisine yönelik bütün “haksız” yaptırımları kaldırmanın zamanının geldiğini ve Türkiye’nin F-16’ları satın alma talebinin olası olan en hızlıca sonuç vermesini beklediğini söylemişti.

Aylin Albayrak

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort