ABD iktisadı üçüncü çeyrekte yüzde 2,6 büyüdü

ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz-eylül periyoduna dair Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) lider datalarını açıkladı.

Yüzde 2,4 artması beklenen gelişme yüzde 2,6 oldu

Buna nazaran, ABD’de GSYH, bu senenin üçüncü çeyreğinde bir evvelki çeyreğe kıyasla yüzde 2,6 arttı. Beklenenden fazla toparlanma yayınlayan Amerika iktisadının, yüzde 2,4 büyümesi öngörülüyordu.

Ülke iktisadı, senenin birinci çeyreğinde gösterdiği yüzde 1,6’lık daralmanın akabinde ikinci çeyrekte de yüzde 0,6 küçülerek yöntem olarak resesyona girmişti.

İhracat, tüketici masrafları ve masraflarındaki artışlar büyümede tesirli oldu

ABD ekonomisindeki büyümede; ihracat, tüketici harcamaları, mesken dışı durağan(durgun) yatırımlar, federal hükümet masrafları ile eyalet ve mahallî yönetim masraflarındaki artışlar tesirli oldu.

Aynı devirde mesken durağan(durgun) yatırımlar ve hususi yığın yatırımlarında ise azalış kaydedildi. İthalat da bu periyotta azaldı.

Yılın üçüncü çeyreğinde ferdî tüketim masrafları fiyat endeksi yüzde 4,2’lik yükseliş kaydetti. Şahsî tüketim masrafları fiyat endeksi senenin birinci çeyreğinde yüzde 7,5, ikinci çeyrekte de yüzde 7,3 artmıştı.

Çekirdek şahsî tüketim masrafları yüzde 4,5 yükseldi

Gıda ve güç masrafları hesaplama dışı tutulduğu çekirdek şahsî tüketim masrafları fiyat endeksi de bu periyotta yüzde 4,5 artarak piyasa beklentileriyle paralel bir seyir izledi.

Fed’in açıklamaları masrafları frenledi

Analistler, Amerika iktisadının üçüncü çeyrekte tecim açığındaki düşüşün devam etmesiyle beklentilerin üstünde toparlanma gösterdiğini fakat Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) agresif ürem artırımlarının tüketici masraflarını frenlediğini belirtti.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort