ABD ve Almanya’dan Gezi Parkı davası kararına tepki

ABD Dışişleri Bakanlığı Gezi Parkı davasında Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının “derin bir hastalık ve hayal kırıklığı yarattığını” söyledi.

Bakanlıktan meydana getirilen yazılı açıklamada “Kavala’nın adil olmayan bir halde hüküm giymesi insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle bağdaşmıyor. Türkiye’yi Osman Kavala’yı özgür bırakmaya çağrı ediyoruz. Türkiye’de sivil toplumun, medyanın, bürokrasi ve iktisat alanındaki liderlerin hüküm tarafınca taciz edilmesinden büyük kaygı duyuyoruz” ifadeleri yer aldı.

Davada Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye de 18’er sene hapis cezası verilmişti.

“Derhal tahliye edilmeli”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Osman Kavala’nın “Derhal tahliye edilmesi gerektiğini” anlatım eden bir izahat yaptı.

Baerbock, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin daha ilkin bu yönde verdiği sonucu hatırlattı ve Türkiye’nin de bu karara uyması icap ettiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü oldukça sert çıktı

Uluslararası Af Örgütü, Gezi Parkı davasında açıklanan cezaların adalete ve insan haklarına darbe bulunduğunu savundu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise “Kararın mahkemede değil sarayda alındığını düşünüyoruz” dedi. Af Örgütü adına izahat yapan Avrupa Direktörü Nils Muiznieks, temelsiz suçlamalar için kanıt gösterilemediğini anlatım etti ve davayı bir müthiş bir hakkaniyet komedisi olarak tanımladı.

Muiznieks, “Adil olmayan bu karar Gezi davasının, bağımsız sesleri susturmak amacıyla açıldığını gösteriyor” dedi.

Gezi Parkı davası kararı

Davada iş insanı Osman Kavala “cebir ve sertlik kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Yargılanan 7 şahıs ile ilgili da 18’er sene hapis cezası verildi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort