ABD’den gelen açıklama Miçotakis’i çılgına çevirecek: Türkiye’ye F-16 satışını destekliyoruz

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Türkiye‘ye F-16 satışını desteklediklerini açıkladı. Madrid’deki NATO zirvesinde konuşan Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Wallender, Türkiye‘nin müdafaa kapasitesinin geliştirilmesinin NATO’nun savunmasına da katkı sunacağını söyledi.

“ONAY MEKANİZMALARINDAN GEÇMEYE DEVAM EDİYOR”

Wallende, “ABD Türkiye‘nin savaş uçağı filosunu modernize etmesini destekliyor. Çünkü bu NATO’nun güvenliğine ve böylelikle Amerikan güvenliğine katkı sağlayacaktır. Bu planlar lüzumlu onay mekanizmalarından geçmeye devam ediyor.” dedi.

TÜRKİYE KASIM AYINDA BAŞVURU YAPMIŞTI

Türkiye Kasım ayında ABD’den 40 tane yeni F-16 ve mevcut F-16’lar için de 80 tane modernizayon kiti almak için başvuruda bulunmuştu. Mart ayında Amerika Dışişleri Bakanlığı, Kongre üyelerine bir mektup yazarak bu satışa onay verilmesinin ABD’nin çıkarına olacağını vurgulamıştı.

AÇIKLAMA İSVEÇ VE FİNLANDİYA KARARINDAN SONRA GELDİ

Wallander’ın açıklaması Türkiye‘nin, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımına onay vermesinden sonrasında geldi. Bu görüşmelerde Türkiye‘nin ABD’den F-16 alımının da pazarlığın bir parçası haline geldiği iddia edilmiş, Reuters ve AFP’ye konuşan üst seviye bir Amerika yetkilisi ise “ABD Türkiye‘ye hiç bir şey öneri etmedi, Türkiye de ABD’den hiç bir şey istek etmedi” demişti.

Türkiye’nin müşterek üretmeyi planladığı F-35 projesinden, Rus yapımı S-400 hava müdafaa sistemi alması sebebiyle çıkarılması, Ankara’yı hava savunmasında yeni arayışlara yönlendirmişti.

MİÇOTAKİS: TÜRKİYE F-16 SATMAYIN

Geçtiğimiz aylarda Amerika Başkanı Joe Biden ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Türkiye’ye F-16 satmayın” demişti.

Miçotakis bunun yanı sıra Amerika Kongresi’nde de bir konferans yapmış ve mevzuyu Türkiye’ye F-16 satışına getirmişti. Amerikan Kongre üyelerinden Doğu Akdeniz’deki gelişimleri dikkate almalarını isteyen Miçotakis, “Kıbrıs’ta iki devletli çözümü katiyen kabul etmeyeceğiz” dedi. Miçotakis’in bu sözleri, Kongre’de uzun süre ayakta alkışlandı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort