Altın madeninde ‘siyanür sızıntısı’ savına soruşturma

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler köyünde etkinlik yürüten bir altın madeni işletmesinin siyanür borusunda sızıntı olduğu istikametindeki savlar üstüne İliç Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.

Başsavcılık, argümanları araştırmak suretiyle TCK’nin “çevreye ziyan verecek biçimde, atık ya da artıkların toprağa, suya ya da havaya verilmesi” kararını içeren 182’nci unsurunda düzenlenen “çevrenin taksirle kirletilmesi” cürmünden tahkîkat açtı.

Jandarma takımları, tahkîkat kapsamında işletmenin bulunmuş olduğu bölgede herhangi bir çevre kirliliği olup olmadığı konusu ile alakalı araştırma yaptı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Valilikten meydana getirilen açıklamada ise ilçedeki bir maden işletmesinde 21 Haziran’da gece saatlerinde Yığın Liç Alanı’na siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru sınırlarında gerçekleştirilen arıza sebebiyle aşağı yukarı 20 metreküp solüsyonunun aktığının belirlendiği aktarıldı.

Solüsyonla kontamine (radyoaktif unsurların bir yere bulaşması) olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize (herhangi bir objeyi asla bir taraf tutmamaya itmek) edildiği, kontamine toprağın iş makineleri aracılığı ile temizlenerek liç alanına taşındığının belirleme edilmiş olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu kapsamda, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED Müsaade ve Kontrol Genel Müdürlüğü, İzleme ve Kontrol Daire Lideri başkanlığında, vilayet müdürlüğümüz yöntem personellerince alanda lüzumlu araştırma ve değerlendirmeler yapılmış, meydana getirilen tespitte bölgedeki mevsimsel akış yayınlayan asla bir dereye akış olmadığı, Fırat Havzası’na gözlemsel olarak ulaşmadığı belirleme edilmiştir. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş Lisanslı Etraf Laboratuvarı tarafından, müdürlüğümüz yöntem çalışanları nezaretinde, kirlendiği tez edilen alanın 27 değişik noktasından numune alınmış olup alakalı laboratuvar tarafınca tahlilleri gerçekleştirilecektir. Gerekli araştırma ve kıymetlendirme Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca sürdürülmektedir.”

“KONUNUN JANDARMA TUTANAĞIYLA BELİRLENDİĞİ TEZİ GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR”

Valilikten konuya ait meydana getirilen bir diğer açıklamada ise bazı siyasalların vakaya ait sosyal medyadan paylaşımda bulunmuş olduğu anlatılarak, şu tabirlere yer verildi:

“İliç ilçesinde araştırmalarda bulunan kimi siyasilerimizin sosyal medya hesaplarında vaka hakkında ‘İliç’teki madenden sızan 20 ton siyanürün Fırat Irmağı’na karıştığı jandarma tutanaklarına geçmiş!…’’ formunda paylaşımda bulunulduğu görülmüştür. Jandarma tarafınca tutulan tutanağın incelenmesinde, tutanaklarda, paylaşımdaki formuyla bir tabirin olmadığı, Fırat Irmağı’na karıştığı argümanının ise tutanakta asla geçmediği anlaşılmış olup münasebetiyle hususun jandarma tutanağıyla belirlendiği argümanı gerçeği yansıtmamaktadır.”

Açıklamada, hususla alakalı araştırma ve çalışmaların hassasiyetle devam ettirilmiş olduğu vurgulandı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort