Anayasa Mahkemesi’nin kararı belli oldu! AYM ek MTV başvurusunu reddetti

AA

Kahramanmaraş depreminin getirmiş olduğu mali yükü desteklemek için 2023 senesinde bir defaya mahsus olmak suretiyle vasıta sahiplerinden ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) katılması kararlaştırılmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafınca ek MTV’nin iptali istemi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürüldü.

AYM, düzenlemenin iptali istemiyle meydana getirilen başvuruyu bugün esastan karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptaline dair meydana getirilen başvurunun reddine karar verdi.

Buna göre vasıta sahipleri ek MTV’yi ödemeye devam edecek.

Ödemeyene ceza

Ek MTV’nin ödenmemesi durumunda cezaları var. MTV ödemelerinde rötar yaşandığı vasıta sahipleri yüzde 1,4 oranında rötar faizi ile karşılaşılıyor.

MTV iptal edilmediği için ödemesini yapmayanlar için ürem ve muhtelif yaptırımlar uygulanacak.

MTV ödenmezse uygulanacak cezalar e MTV için de geçerli. Ödeminin gecikmesi durumunda aracın bağlanması ve haciz işlemleri uygulanabilir.

Ek MTV ödenecek

Ek MTV’nin şartları

Düzenlemenin yayınlandığı tarihte kayıt ve tescilli bulunan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, tayyare ve helikopterler dahil bütün araçlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan bütün taşıtlar, ek MTV kapsamında oldu.

Ek MTV, 2023 yılı için gerçekleşme ettirilen MTV ücreti kadar uygulandı.

Ek MTV’de birinci taksitin son günü 6 Eylül’dü

MTV düzgüsel şartlarda her sene ocak ve temmuz ayında olmak suretiyle 2 kez alınıyor. Ek MTV’nin ise ağustos ve kasım ayında iki eşit taksit durumunda ödenmesi kararlaştırıldı. Ek MTV’de 2023 yılı birinci taksitinin ödemesinin son günü 6 Eylül oldu.

Araç sahiplerinin yüzde 87’si, ilk taksiti ödedi

Ek MTV ile beraber 32,6 milyar TL’lik ek tahsilat beklentisi oluştu. İlk taksit için 16,3 milyar liranın öğrenim edilmesi bekleniyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) verilerine göre ek MTV’nin birinci taksiti için 22 Eylül itibarıyla, 9 milyon 919 bin 966 taşıt için toplamda 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira ödendi. Bu meblağ da ek MTV’nin birinci taksitinin yüzde 87’sine muadil geldi.

AYRINTILAR GELİYOR

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort