Ankara’da Özel Halk Otobüsü kimlere ücretsiz?

Ankara’da hususi halk otobüsü şoförleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafınca gelir desteğinin devamı için sunulan önergenin reddedilmesi nedeniyle şehit-gazi yakınları ve basın mensupları dışındaki 22 grubu içine alan bedava ulaşım kartı sahiplerini taşımama kararını programa başladı.

Şoförlere göre bu karar, 95 gündür gelir desteği olmadan bedava nakliyecilik hizmeti vermeleri ve artan giderlerini karşılayamamaları nedeniyle alındı.

Özel halk otobüsleri, gazi ve şehit yakınlarıyla basın mensupları harici 22 grubu içine alan bedava ulaşım kartı sahiplerini kabul etmemeye başladı.

Kararın sonrasında şoförler 65 yaş üzeri bireylerin de içinde bulunmuş olduğu birtakım bedava ulaşım kartı sahiplerini tam kart kullanmaları ya da nakit ödeme yapmalarını istedi.

Mansur Yavaş’tan rest: İndirimli taşımayan Özel Halk Otobüsleri trafikten men edilecek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara’da Özel Halk Otobüslerinin indirimli ve bedava nakliyecilik yapmama sonucu üstüne bir izahat yaptı. Yavaş, kanuna ve sözleşmeye aykırı hareket eden işleticilerin trafikten men edilerek yasal prosedür yapılacağını duyurdu.

Yavaş, toplumsal medya hesabından yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sevgili hemşehrilerim göreve geldiğimizden beri artan maliyetlere karşın toplu ulaşım kullananlar Belediyemizce sübvanse edilerek ucuz nakliyecilik yapmaktayız. Ego’nun artan maliyetler nedeniyle yalnızca 2023 Eylül ayına kadar olan ziyanı 3 milyar TL’ye yaklaşmaktadır. Ayrıca hususi nakliyecilik yapan halk otobüslerine de derli toplu yardımcı olunmaktadır. Meclisteki karşıcılık üyeleri Belediye Kanunu’nun 62.maddesine aykırı olarak Ego’nun tümden iflasına yönelik önerge vermişler ve tarafımdan veto edilmiştir. Kanuna ve sözleşmeye aykırı hareket eden işleticiler trafikten men edilerek yasal prosedür yapılacaktır. Bundan sonrasında da gelir desteği verilmeyecektir. Mevzuat gereği indirimli ve ücretsiz taşıma yapmayan otobüslerin plakalarının 153 hattından belediyemize bildirilmesi durumunda ihtiyaç duyulan yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

EGO Genel Müdürlüğü, zararının 3 milyar TL’ye yaklaştığını açıkladı; ÖHO ve ÖTA işleticilerini uyardı

Öte yandan, Ankara’daki Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) ve Özel Toplu Taşıma Araçları (ÖTA) işleticilerinin 21 Eylül 2023 tarihinden itibaren özgür ve indirimli yolculuk hakkı bulunan yolcuları taşımama sonucu alması üzerine EGO Genel Müdürlüğü tarafınca mevzuyla alakalı izahat yapıldı. İçinde bulunulan mali tablonun olumsuzluğuna da dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kuruluşumuz EGO Genel Müdürlüğünce verilmekte olan kent içi toplu nakliyecilik hizmetinde artan işletme maliyetleri nedeniyle 2023 Eylül ayı itibarıyla zararımız 3 Milyar TL’ye yaklaşmıştır.

Bu negatif duruma karşın Ankara Büyükşehir Belediyemiz tarafınca gerek Kuruluşumuza gerekse hususi nakliyecilik yapan vasıta işleticilerine derli toplu olarak yardımcı ödemelerinde bulunularak maliyet dikkate alınmaksızın hemşehrilerimizin daha ekonomik bir halde ulaşım hizmetinden faydalanmaları sağlanmaktadır.

2020 yılına kadar hususi toplu nakliyecilik yapan vasıta işleticilerine hiç bir şekilde yardımcı ödemesi yapılmamıştır. Bu dönemde yolcularımızın ekonomik ücret tarifeleri ile ulaşımlarını sağlayabilmeleri için vasıta işleticilerine 192.702.508 TL gelir desteği ödemesinde bulunulmuştur.

Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesinin mali durumu çözümleme edilmeden Belediye Meclisindeki karşıcılık üyelerince kanuna aykırı olarak hususi vasıta işleticilerine gelir desteği ödenmesi yönünde karar alınmıştır. Gelir azaltıcı/gider artırıcı özellikte olan ve bütçe denkliğini bozan bu kararın veto edilmesi nedeniyle Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) ve Özel Toplu Taşıma Araçları (ÖTA) işleticileri 21 Eylül 2023 tarihinden itibaren özgür ve indirimli yolculuk hakkı bulunan yolcuları taşımayacaklarını beyan etmişlerdir.    

4736 sayılı Kanun ve ‘Ücretsiz ya da İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’ gereğince kent içi toplu nakliyecilik hizmetinden bedava ve indirimli yaralanma hakkı bulunan yurttaşlarımızın bu haklarını kullanmalarına engelleyen ÖHO ve ÖTA araçlarının Başkent 153 iletişim merkezine iletilmesi durumunda alakalı kanun, yönetmelik ve kontrat hükümlerinin gerektirdiği cezai müeyyide uygulanacaktır.”


Nesrin Ünal kimdir?

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort