Ankara’da ‘yokluk günlerinin ekmeği’ olarak bilinir: Coğrafi işaretli ‘Tahinli pide

Ankara’da hususi olarak pişirilen bölgesel lezzetlerden coğrafi işaretli tahinli pide yoğun istek görüyor.
Özellikle Orta Anadolu’da pişirilen tahinli pide, un, tereyağı, su ve bolca tahin karışımından elde ediliyor. Yapımında kullanılan malzemelerin hem tok tutması hem de lezzetinden kaynaklı geçmiş dönemlerde yaşanmış olan kıtlık zamanlarında tüketilmesinden kaynaklı ‘yokluk ekmeği’ şeklinde de malum tahinli pide, buzdolabı ve dipfrizde muhafaza edilmiş olduğu takdirde bir yıla kadar ilk günkü tazeliğini koruyor.

‘YOKLUK EKMEĞİ’

Şereflikoçhisar’da tahinli pide üreten sayılı ekmek imalatçısı bulunduğunu belirten tahinli pide ustası Mustafa Özbek, sabahın erken saatlerinde dükkanına gelmiş olarak tahinli pidenin hamurunu yoğurduktan sonrasında tahinle buluşturduklarını söyledi. Günlük takribi 100 ile 150 içinde tahinli pide ürettiklerini aktaran Özbek, tok tutma özelliğinden kaynaklı hususi günlerde ve Ramazan ayında kapasitenin aşağı yukarı 200 ile 300 ürüne kadar çıktığını dile getirerek, “Yerel halkın talebinin olduğu gibi ürünü yurt içerisine ve yurt dışına da gönderiyoruz. Tahinli pide yaklaşık, buzdolabına ya da dipfrize atılmış olduğu sürece bir yıl sonrasında da tüketilebiliyor” ifadelerini kullandı.

pide4.jpg

Şereflikoçhisar’ın coğrafi işaret tescili alan mamüllerinden bulunduğunu aktaran Özbek, üretilen tahinli pide ile öteki illerde üretilen tahinli pidelerin içinde ayrım bulunduğunu belirterek, “Şereflikoçhisar’da meydana getirilen pide, taş fırında pişmesi, kullanmış olduğumuz yağ, un gibi malzemelerin değişik olması ile ön plana çıkıyor. Birçok yerde yapılıyor, Şereflikoçhisar’daki oldukça farklıdır. Şekeri oldukça azca oranda hamuruna ilave ediyoruz. Tahinin içerisine mutlaka koymuyoruz” dedi.

pide3.jpg

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort