Aşırı sıcaklar iş hayatında da riskler oluşturuyor

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dilek Kavakçı, aşırı sıcakların iş hayatında da riskler oluşturduğunu belirterek, “Yüksek sıcaklık ve nemli ortamlarda çalışanların vücutlarının muhtelif kısımlarında mantar oluşumu, terli olarak hava akımlarına maruz kalmaya bağlı olarak, soğuk algınlıkları, üst teneffüs yolu rahatsızlıkları ve kas spazmları gözlenip, yüksek kan basıncı ve ritim bozuklukları gibi kalp damar sistemi rahatsızlıkları da görülebilmektedir” dedi.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dilek Kavakçı, sıcaklık rekorlarının kırıldığı günümüzde aşırı sıcak altında çalışanlar için uyarılarda bulundu.

Çalışma hayatının insan hayatının olmazsa olmaz bir parçası bulunduğunu vurgulayan Kavakçı, bütün çalışanlar çabalama ortamında fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, çevreyle alakalı, psikososyal çekince ve risklerle yüz yüze bulunduğunu anlatım etti.

Bu tehlikelerin çalışanların iş performanslarının azalmasına niçin olmakla birlikte, iş kazalarını da arttırdığına dikkati çeken Kavakçı, şu şekilde konuştu:

Çalışma ortamının iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı hükümlerine makul hale getirilmesi, sıhhatli ve güvenilir çabalama alanı kurmak açısından önemlidir. Artan hava sıcaklıkları ile çalışanlar için en mühim sorunlardan birisi de sıcaklık stresinin ortaya koyduğu sıcak çarpması, aşırı terlemeye bağlı olarak tuz mineral ve sıvı kayıpları, sıcaklık krampları, dikkat bozuklukları, uyku hali, aşırı bitkinlik ve bu faktörlere bağlı olarak iş kazaları görülebilmektedir. Yüksek sıcaklık ve nemli ortamlarda çalışanların vücutlarının muhtelif kısımlarında mantar oluşumu, terli olarak hava akımlarına maruz kalmaya bağlı olarak soğuk algınlıkları, üst teneffüs yolu rahatsızlıkları ve kas spazmları gözlenip, yüksek kan basıncı ve ritim bozuklukları gibi kalp damar sistemi rahatsızlıkları da görülebilmektedir. Artan hava sıcaklıkları ile çalışanların; yeterli, dengeli ve yaptıkları işe göre beslenmesi ve makul oranda ve sıklıkta sıvı alması işçi sağlığı, güvenliği ve iş verimliliği üstünde müspet etkisinde bırakır bırakıp iş kazalarının ve meslek hastalıklarını da azaltır.”

“İŞ VERİMLİLİĞİNİN ARTMASI İÇİN İŞÇİNİN BESLEMMESİ ÖNEMLİ”

İş kazalarının, meslek hastalıklarının azaltılması ve iş verimliliğin artırılması için işçinin beslenmesi ile tüketilen sıvının sıklığı, miktarı ve türünün mühim bulunduğunu vurgulayan Kavakçı, şu şekilde devam etti:

“Sıcak havalarda ya da doğrudan güneş altında çalışılması ihtiyaç duyulan durumlarda çalışanların kıyafetlerinin ortam sıcaklığına makul yazlık giysiler seçilmesi, termal konfor şartlarının makul olmadığı ortamda çalışacaklara ve titiz gruplara işe giriş muayenesi, aralıklı denetim muayenesi, erken denetim muayenesi ve işten ayrılma muayenesi yapılmalıdır. Kurum içlerinde yüksek sıcaklık tesirini indirgemek için lokal ya da genel havalandırma sistemleri kurulmalı ve iklimlendirme sistemleri kullanılmalı çabalama alanı sıcaklıkları makul derecelere ulaştırılmalıdır. İşletmelerde derli toplu termal konfor ölçümleri yapılarak çabalama alanı izlenmelidir. İş sağlığı ve güvenliği, her şeyden ilkin bir haktır, bir insani sorumluluktur. Herkes sıhhatli ve güvenilir bir ortamda çabalama hakkına sahiptir. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının azaltılması, hem bireysel hem de sosyal yönden daha sıhhatli ve bereketli ortam koşullarını ve daha kuvvetli bir ekonomik yapıyı bununla beraber getirecektir.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort