Avukat nasıl olunur? Avukat olma şartları neler?

Meslek seçimlerinde maksimum dört gözle beklenen mesleklerden bir tanesi de Avukat. Üniversite için tercih meydana getirecek adaylar Avukatlık mesleğine dair çoğu ayrıntıyı merak ediyor. Peki, Avukat iyi mi olunur? Avukat olma şartları neler?

Avukat, yasalar önünde bir müvekkili (tüzel ya da reel kişiler) onların adına korumak için çaba sarfeden şahsa denir. Avukatlık, bütün dünyada, ülkelere göre şartları değişik olmakla beraber temel olarak savunmaya dayalıdır. Bununla beraber avukatlar, yasal olarak kişilere ya da firmalara danışmanlık hizmeti de vermektedir.

AVUKAT NASIL OLUNUR?

Üniversitelerin dört senelik Hukuk Fakültelerinden birine girip, mezun olmak ilk adımdır. Eğitimini tamamlayan şahıs yasal olarak ve mecburi kılınan yetişim sürecine başlamalıdır. Bu yetişim devri sonra adayları Barolar Birliği tarafınca düzenlenen mülakatlar beklemektedir. Mülakatları da başarılı bir şekilde geçen aday, avukat olmaya hak kazanır. Yeminini sunan aday avukat olarak kariyerine başlayabilir.

Avukat olmak için ihtiyaç duyulan ilk öncelik, Hukuk Fakültesinden mezun olmaktır. Ancak ancak fakülte mezuniyeti, adayın avukat bulunmasına imkân tanımaz. Avukatlık statüsü alabilmek için Baro’ ya başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvuru yapmayan aday, ancak Hukuk Fakültesi bitirmiş bir kimse olur. Ayrıca avukat olmak için ancak Hukuk Fakültesi mezuniyeti bulunmaktadır.

AVUKAT OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Yasalar önünde yeminini sunan bir avukatın etkin bir eğitim sürecinden geçmesi beklenmektedir. Ancak ancak bu eğitim tek başına kafi değildir.

Avukat adaylarında aranan genel şartlar şöyle:

– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gereklidir.

– Adli sicilin pak olması, yüz kızartıcı suçlardan yargı giymemiş olmak en mühim şartlardan biridir.

– Sözleşmeler, anlaşmalar, hukuki dosyalar gibi çoğu yasal metin okuma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple okuma ve inceleme hazırlamaya meraklı olmak önemlidir.

– Duygusal değil mantıksal zekanın ön planda olması gerekmektedir.

– Topluluk önünde konuşmaktan çekinmeyen, özgüveni yüksek bir profile haiz olmalıdır.

– Haklı ve haksız kavramlarının analizini iyi derecede yapabilmelidir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort