Bankacılardan 18’e koşan dolar yorumu: Döviz gereksinimi hiç olmadığı kadar yüksek

Yüksek enflasyona rağmen Merkez Bankası’nın faizi 14’te tutması Türk Lirasi’ndaki paha kaybının sürmesine niçin olurken dolardaki artış da devam ediyor. Dolar kuru 18’e koşuyor.

Uzmanlar TL’deki değer kaybını yüzde 80’e dayanan enflasyona rağmen bürokrasi faizinin yüzde 14’te tutulmasına bağlıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ‘yeni ekonomi modeli’ni açıklamış Merkez Bankası da akabinde faizi düşürmüştü. MB faizi yedi aydır bu düşük düzeyde tutuyor.

Kovid salgını ve akabinde patla veren Rusya-Ukrayna savaşı, buna bağlı olarak Avrupa Birliği ve ABD’nin merkez bankalarının enflasyonla uğraş kapsamında faizi artırırması Türkiye’nin aksi tarafta hareket etmesi krizi düzgünce derinleştirdi.

ART ARDA ATAKLAR KRİZİ DERİNLEŞTİRDİ

MB, ayrıyeten dövizi baskılamak için amme bankaları vasıtasıyla milyar dolarlık rezervi eritti. Bu nedenle MB’nin net rezervleri 6 milyar dolarla 2002’den beri en düşük düzeylerde seyrediyor. Bankacılarsa swap hariç döviz rezervlerini eksi 55 milyar dolar hesaplıyor. Krizin derinleşmesine yol açan bir diğeri etki ise BDDK’nın şirketlere döviz sınırlaması getirmsi oldu.

Öte taraftan piyasaların gözü bu hafta MB’nin sene sonu için mevcut yüzde 42,8 olan enflasyon iddiasındaki düzeltme ile Amerika Merkez Bankası’nın (FED) ürem sonucunda olacak.

PİYASADA GÜNDEM DIŞARIDAN PARA GELİP GELMEYECEĞİ

Reuters’ın Türkiye anketine nazaran enflasyonun üçüncü çeyrekte yüzde 85’e yükselmesi ve yılı yüzde 70’te bitirmesi faraziye ediliyor. Reuters’a adını vermeden konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, TL’nin mevcut ekonomi siyaseti sebebiyle her gün paha kaybettiğini vurguladı.

Piyasanın ana gündeminin yeni dış döviz kaynağının gelip gelmeyeceği bulunduğunu belirten banka işlemcisi “Ekonomiye taze kaynak muhtaçlığı tarihte olmadığı kadar yüksek” dedi ve ekledi: “Bu hafta başlamış olacak ve üç-beş hafta ağırlaşacak kurumsalların Kur Muhafazalı Mevduat (KKM) geri dönüşleri de piyasalarda takip ediliyor. Şimdi KKM kaynaklı yüklü bir döviz isteği görmedik. Fakat KKM dönüşlerinin döviz isteği yaratıp yaratmayacağını TL’deki seyir için kıymetli olacak”
Fed sonucu bekleniyor

FED’İN FAİZ ARTTIRMASI BEKLENİYOR

Dolar, bu hafta FED’den beklenen keskin ürem artırımı öncesinde takviye bulurken, yatırımcılar global iktisadın yavaşladığına işaret eden bilgilerin tesiriyle inançlı liman para ünitelerine yöneldi. FED’in çarşamba sona erecek para siyaseti toplantısından 75 baz puan ürem artırımına gideceği bekleniyor.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort