Berlin Büyükelçiliğinde geniş katılımlı iftar

Covid – 19 salgını nedeniyle, 2 yıl ara verilen Berlin büyükelçiliğimizdeki iftar yemekleri, pandeminin etkesinin azalmasıyla beraber tekrar düzenlendi. Büyükelçilik binasında meydana getirilen iftar yemeğine, Berlin’den ve Almanya’nın muhtelif bölgelerinden Türk sivil cemiyet örgütlerinin temsilcileri, büyükelçiler, birtakım bürokratlar ve Alman davetliler katıldı.

Program Berlin Büyükelçisi Ahmat Başar Şen’in selamlama konuşmasıyla başladı. Büyükelçi konuşmasında, iftarların cemiyet içindeki yerine, Türkiye – Almanya ilişkilerine ve Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın emniyet işbirliklerinin önemini bir kez daha gösterdiğine değindi. Şen’in konuşmasının ardından, Kuran-ı Kerim tilaveti ve meydana getirilen yiyecek duasının sonrasında iftarlar açıldı.

“Almanya Türk Toplumu iki ülkeyi birbirine bağlamakta“

Başar Şen selamlama konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Pandeminin geldiği nokta itibarıyla tedbirlerin gevşetilmiş olması, bu yıl ramazan ayının özlediğimiz coşkusunu sevdiklerimizle beraber yaşamamıza imkân tanımaktadır. Bu sayede büyükeşçiliğimizdeki iftar sofrasında Almanya’da yaşayan Türk toplumunun siz kıymetli temsilcileri, kıymetli büyükelçi dostlarım, kardeşlerim ve Alman dostlarımızla bir arada olmak bizim açımızdan büyük bir saadet kaynağıdır. Almanya’da yaşayan müslüman nüfusun çoğunluğunu Türkler oluşturmaktadır. Nüfusu 3 milyonu aşan Almanya Türk Toplumu da iki ülkeyi birbirine bağlayan en mühim bağdır. Almanya’daki insanlarımızı bizler ortak değerimiz olarak görüyor, onların huzurunu ve esenliğini Türkiyedekilerden ayrı tutmuyoruz“

“Yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve ayrımcılık devam etmekte“

Almaya’da son dönemlerde yaşanmış olan ırkçı saldırılara da değinen Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, ülkede artan yabancı kini ve İslam karşıtlığına dikkat çekti. Alman tarafının da ülkedeki bu yükselişin bilincinde bulunduğunu belirten Büyükelçi Şen, “Son 60 yılda Almanya başta Türkler olmak suretiyle birçok muhacir kökenli insanoğlunun yuvası olmuş, seneler içinde çeşit temelli bir topluma doğru yol almıştır. Bu müddette yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve ayrımcılık gibi mühim zorluklarla da karşılaşmışlardır. Bu zorluklar maalesef kısmen hala devam etmektedir. Özellikle son dönemlerde yaşanmış olan NSU cinayetleri, Halle ve Hanau saldırıları gibi sertlik olaylarının sonrasında federal hükümetin almış olduğu tedbirler, keza federal dışişleri bakanlığının son dönemde açıklamış olduğu aşırı sağa karşı fiil planı duyulan bu hassasiyetin göstergesidir“ ifadelerini kullandı.

“Savaş, huzurun ve güvenliğin güvence olmadığını gösterdi“

Berlin Büyükelçimiz, Ukrayna’da yaşanmış olan savaşın ve vahşet görüntülerinin öğrenek vermesi icap ettiğinin altını çizdi. Ukrayna’da yaşanmış olan savaş ve bütün insanlığın tanık olduğu vahşet görüntülerinin, Avrupa’da güvenliğin, huzurun, esenliğin güvence olmadığını gösterdiğini dile getiren Şen, bunların muhafazası için beraber gayret harcaması icap ettiğinin bir kez daha acı bir halde görüldüğünü belirtti.

Güvenlik için Türkiye ile Almanya’nın gene yakın işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğine inandığını kaydeden büyükelçi „Türkiye ve Almanya, Avrupa’nın geçmekte olduğu bu zor dönemde, görevli birer bağlaşık olarak ortak kaygılarla, Avrupa’da sulh hedefi doğrultusunda yakın eşgüdüm içinde hareket etmektedir. Almanya ile aramızda uzun geçmişe haiz işbirliği ve diyaloğun önümüzdeki dönemde de ortak çıkarlarımız doğrultusunda devam etmesini diliyorum“ ifadelerini kullandı.

Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen iftar yemeğinde bu sefer Özbek Toy Pilavı ikram edildi. Başar Şen’in ricası üzerine, Özbekistan Berlin Büyükelçisinin pilavı yapmak suretiyle aşçı gönderilmiş olduğu bildirildi. Daha ilkin Özbekistan’da vazife yapmış olduğu esnada Özbekçe öğrenen Başar Şen, Özbekistan büyükelçisine Özbekçe hitap ederek teşekkür etti.

Berlin Büyükelçiliğindeki iftara aşağı yukarı 250 davetli katıldı.

Mahmut Tosun
 

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort