BioNTech şirketinin kurucularından şimdi de kanser ilacı: Deneme süreci başlıyor!

BioNTech şirketinin kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, kansere karşı geliştirdiği deva hakkında malumat verdi. Şahin, geliştirdiği ilacın hastalara ulaşma süreci için oldukça yakın bir tarih verdi. Uzun uzun yıllardan beri eşi Prof. Dr. Özlem Türeci ile başta bağırsak kanseri olmak suretiyle muhtelif kanser türlerini hedefleyen tedaviler üstünde çalışan Şahin, geliştirdikleri ilaçların 2026 yılından itibaren piyasaya sürülebileceğini söyledi.

VOA Türkçe’nin aktardığına göre, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan bilim insanı, “Akciğer, pankreas ve kalın bağırsak kanserlerine karşı geliştirdiğimiz ilaçların tecrübe etme süreçleri devam ediyor. Cesaret verici gelişmeler var. Önümüzdeki iki yılda yeni tecrübe etme süreçlerine geçeceğiz. Ardından lüzumlu mercilerden alacağımız onay sonrasında, 2026 yılından itibaren ilaçları hastalara sunabileceğiz” dedi.

İlaçların bedenin kansere karşı kendi müdafaa reaksiyonunun güçlendirilmesini hedeflediğini söyleyen Prof. Şahin, COVID-19 pandemisi sonra çalışmalarının yüzde 80’inini kanserle mücadeleye ayırdığını da ekledi.

KORONA AŞISINDAN SONRA SIRA KANSERDE

Şahin ve Türeci geçen aylarda 2030 yılına kadar kanser alanında tedavi edici aşı üretebileceklerini de açıklamıştı. Şahin-Türeci çifti ve şirketleri BioNTech, Corona salgının başlamasından kısa süre geliştirdikleri ve büyük bir hızla izin alınarak, piyasaya sürülen mRNA teknolojisi aşısıyla dünya genelinde tanınmıştı. Dünya çapında bir buçuk milyardan fazla insan aşılanmıştı.

Bu arada son zaman COVID-19‘un BA.2.86 ve EG.5.1 (Eris) gibi yeni varyantlarının dünya genelinde olay sayılarını arttırması tedirginlik yaratırken, BioNTech firması yeni varyantlara uyarlanmış bir aşının önümüzdeki Eylül ayında piyasaya sunulacağını açıkladı. Moderna firması da, geliştirdiği aşının sonbahara yetişeceği mesajını verdi ve onay almasının sonra piyasaya sürüleceğini açıkladı.

ABD’li Novavax firması da aynı şekilde alt varyantlara karşı etkili olacak bir aşı üstünde çalışdığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni varyantlarla alakalı yapmış olduğu açıklamada, birtakım Avrupa ülkelerinde COVID-19’un hızla tekrar yayılmasıyla alakalı endişeler olduğuna işaret ederek, varyantların şu an için şiddetli ya da ölümcül bulunduğunun gözlenmediğini, fakat artan vakalardan kaynaklı birtakım ülkelerde tekrar maske takılması mevzusunun gündeme gelebileceğini açıklamıştı.

YAN ETKİ DAVASI GERİ ÇEVRİLDİ

Öte taraftan geçmiş dönemde kullanılan aşıların yan etkilerine yönelik oluşturulan tazminat istekleri de sık sık gündeme geliyor. Son olarak, AstraZeneca şirketinin geliştirdiği aşıyı kullandığını ve o günden bu yana sağ kulağının tamamiyle duymadığını söyleyen bir diş doktorunun tazminat isteği alakalı mahkeme tarafınca geri çevrildi.

Mahkemede, AstraZeneca temsilcileri, işitme hasarının aşının bir yan tesiri bulunduğunun hemen hemen hiç bir çalışmada kanıtlanmadığını savundu. Mainz Mahkemesi de, diş doktorunun sorunlarının aşıyla bağlantısının ispatlanamayacağını belirterek, 150 bin Euro manevi tazminat istek isteğini reddetti.

Almanya’da deva yasalarına göre aşı ve deva üreticileri ilmi olarak ürünlerinin yan etkilerinin kanıtlanması halinde ceza alabiliyor.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort