Bulgaristan, defolu S-300 füzelerini Ukrayna’ya gönderme kararı aldı

Bulgaristan parlamentosu, bugün gerçekleştirdiği kapalı oturumda “defolu” olarak vasıflandırılan Rus yapımı S-300 hava müdafaa sistemi füzelerinin Ukrayna’ya gönderilmesine onay verdi. Genelkurmay Başkanı Emil Eftimov ile Hava Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Petyo Mirçev’in de milletvekillerine seslendiği kapalı oturumda, meydana getirilen oylamada füzelerin Ukrayna’ya verilmesine karşı çıkan tek partinin Kremlin yanlısı Vazrajdane (Yeniden Doğuş) Partisi olduğu ve Bulgar Sosyalist Partisi’nin ise kapalı celse esnasında meclisi terk etmiş olduğu kaydedildi.

BAĞIŞLANAN FÜZELER BULGAR ORDUSUNUN SAVAŞA HAZIRLIK DURUMUNU EN UFAK SURETTE ETKİLEMEYECEK

Kapalı oturuma geçilmeden ilkin meydana getirilen tartışmalar esnasında Parlamento Savunma Komitesi Başkanı Hristo Gacev, bağışlanan S-300 füzelerinin oldukça eski ve hatta üreticinin dahi onarım edemeyeceği durumda olduklarını söyledi. Milletvekillerine Ukrayna’ya bağışlanan füzelerin Bulgar ordusunun savaşa hazırlık durumunu en küçük surette etkilemeyeceği konusu ile ilgili garanti veren Gacev, bağış yoluyla aslında fena haldeki cephanenin elden çıkarılması üzere Bulgar askeri personeline yönelik bir riskin bertaraf edilmekte bulunduğunu anlatım etti. Gacev, ülkenin odaklanması ihtiyaç duyulan mevzunun yeni hava müdafaa sistemleri tedarik edilmesi bulunduğunu kaydetti.

TEKLİF DÜN DE BULGARİSTAN PARLAMENTOSUNUN SAVUNMA KOMİTESİNDE GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ

Teklif dün de Bulgaristan Parlamentosunun Savunma Komitesinde görüşülmüş ve 11’e karşı 4 oyla kabul edilmişti. S-300 füzelerine dair tartışmalarda birtakım vekiller, Savunma Bakanı Todor Tagarev’i ülkenin milli güvenliğini tehlikeye atmakla suçlamış ve bakanın istifasını istek etmişti. Tagarev ise Bulgaristan’ın Ukrayna’ya askeri yardımının hava müdafaa sistemi içermediğini ve Bulgaristan’ın bağışının yalnızca onarım edilemeyecek durumda olan füzelerden oluştuğunu söylemişti.

Genelkurmay Başkanı Eftimov dün yapmış olduğu açıklamada, S-300 hava müdafaa sistemi tarafınca kullanılan 5V55R füzelerinin defolu oldukları için bu tarz şeyleri bulundurmanın tehlikeli bulunduğunu ve bunların askeri personelin yaşamını tehdit ettiğini söylemişti. Eftimov, bağışlanan füzelerin Bulgaristan’ın envanterindeki S-300 füzelerinin yüzde 3 ila 5’ini temsil ettiğini de kaydetmişti.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort