Bursa’daki uçak kazasında yürek burkan detay

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde sokak ortasına düşen ve 2 pilotun yaşamını kaybetmiş olduğu tayyare kazası hakkında başlatılan tahkîkat sürerken, kazaya dair detaylar ortaya çıktı. Mersin’in Anamur İlçesi’nde dünyaya gelen Murat Avşar’ın en büyük hayali pilot olmaktı.

Ankara’da Vizyon Havacılık’tan PPL sertifikasını alarak pilotluğa hak kazanan Avşar’ın havayolu pilotu olmak ve PIC (karar veren pilot) sertifikası için 100 saatlik bir eğitim uçuşunu tamamlaması gerekiyordu. 90 saatlik uçuşu tamamlayan genç pilot, geri kalan 10 saatlik uçuş için Bursa’da faaliyetlerini sürdüren YBS havacılık şirketine önceki gün başvuru etti ve uçuşlarını tamamlamak için anlaştı.

İLK UÇUŞ 4 SAAT SÜRDÜ

Havayolu şirketine ait UPT kuyruk numaralı Tecnam P 2002JF tipi tek motorlu uçakla iki gün ilkin Yunuseli Havalimanı’ndan havalanan pilot Murat Avşar, 10 saatlik lisans programının 4 saatini tamamlayarak geri döndü.

Avşar kazanın olduğu gün de yeniden 4 saatlik bir eğitim için Yunuseli Havaalimanı’ndan Yenişehir Havalimanı’na gitmek suretiyle gözetmen pilot Furkan Otkum ile havalandı. Uçak, kalkış yaptıktan aşağı yukarı 5 dakika sonrasında kırıma uğradı. Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi’nde düşerek alev alan uçakta bulunan Furkan Otkum ile Murat Avşar yaşamını kaybetti.

SADECE 6 SAATİ KALMIŞTI

Kazada yaşamını yitiren Murat Avşar’ın en büyük hayali olan havayolu pilotu olmaya ilk adım olan PIC (Karar veren pilot) sertifikası alabilmek için yalnızca 6 saatlik bir eğitime ihtiyacı kalmıştı. Kazada ölen gözetmen pilot Furkan Otkum ise Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Genel Havacılık İşletmesi Uçuş Akademesi’nden 2019 senesinde mezun olmuştu ve uzun süredir şirkette eğitim pilotu olarak vazife yapıyordu.

ENKAZ KALDIRILDI, 3 GÖZALTI

Kazanın sonrasında Ankara’dan gelen kaza katliam kadrosu enkazda incelemeler yaptı. İncelemelerin sonrasında uçağın enkazı sokaktan kaldırılırken, kazayla alakalı olarak YBS havacılık firması sahibi Yenal Ahmet T. İle birlikte, uçağın uçuş kurallarına uygunluğunu denetleyen Fevzi A. ve Uçak Teknisyeni Mustafa K. gözaltına alındı.

HAVAYOLU ŞİRKETİ AÇIKLAMA YAPTI

Uçağın bağlı olduğu hava yolu şirketi, toplumsal medya hesabından yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi: ” Acımız oldukça büyük. Bu sıkıntılı süreç bizler kadar vefat eden pilotlarımızın yakınları için de zor bir süreçtir.

Bu elim kazanın meydana geliş nedenlerinin şeffaflıkla araştırılması konusu ile alakalı hava aracı, motor, pervane üreticileri, güvenlik güçleri, ulaşım emniyeti araştırma komisyonu ve alakalı öteki bütün otoritelerle iletişimimiz, koordinasyonumuz ve araştırma sürecimiz devam etmektedir. Öte taraftan vefat eden ekibimizin aileleri ile de temas halinde ve yaralarımızı sarmak için var gücümüzle çalışmaktayız”

Pilot olmak isteyen bir kişinin hususi pilot lisansı (PPL) alabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafınca onaylı olan eğitim organizasyonlarında 100 saat teori, 45 saat uçuş eğitim alması gerekiyor. PPL lisansını alan kişinin eğitimine devam etmesi halinde minimum 100 saat PIC ( Karar Veren Pilot ) uçuşu yapması gerekiyor.

PIC uçuşlarını tamamlayan pilot adayının gece ve aletli uçuş eğitimini tamamladıktan sona ise ticari pilot lisansı alabilmesi için 15 saat daha uçuş yapması gerekiyor. Bunları tamamlayan pilotlar havayollarına başvurup yeni bir eğitim sürecine dahil oluyorlar.

BAYRAMDAN SONRA DÜĞÜN YAPACAKTI

Ölen pilot Furkan Otkum’un dayısı Ahmet Polat, yeğeninin 4,5 senedir pilotluk yaptığını belirterek, “Yeni bir Furkan faciası olmaması adına söylüyorum; bu insanoğlu bizim tepemizde uçuyorlar, nitelikli mı vasıfsız mı, kaç saat uçmuş, iyi mi bu aşamaya gelmiş, bunların araştırılması gerekiyor.

Bizim canımız gitti fakat öteki canların gitmesini istemiyoruz. Herkesin Furkan’la uçmak istediğini biliyoruz. Burada firması suçlamak için envanter detayları gerekiyor. Envanterde uçağın başına neler geldiği belli. Ben duyduğumu söylüyorum; bu tayyare ilkin İzmir’e gidip geliyor, sonrasında Furkan’a veriliyor, yeniden bir öğrenciyle eğitim yaptırılıyor.

Bu doğru mu değil mi bilmiyoruz. Yetkililere sesleniyorum; lütfen bu firmalar denetlensin, yeni Furkan vakaları yaşanmasın. Furkan pilotluk hayalinin yanısıra bunu benimsemiş biriydi” dedi. Polat, yeğeninin Ramazan Bayramı’ndan sonrasında nişanlısıyla düğün yapmayı planladığını söyledi.

DÜŞME ANI KAMERADA

Uçak kazasında vaka anına dair yeni sahneler ortaya çıktı. Görüntülerde uçağın düşme anı, patlama ve yangın anlarının yanı sıra mahalle sakinlerinin ürkü yaşaması, uçağın çarptığı evin sahibi olan kadının ufak bir çocukla kaçması yer alıyor.

TUNA ÇAM

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort