“BÜYÜME KUTSAL BİR SÖZCÜK DEĞİL; DOĞRU İŞLERİN SONUCU OLMALI.”

Çatısı altındaki 8 dernek ve bini aşkın firması temsil eden Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Abdullah Bekki OVP’yi değerlendirip gelişme hakkında görüşlerini açıkladı.

Orta Vadeli Program (OVP) başta olmak suretiyle iktisat politikalarında büyümeyi merkeze koymanın yanlış bulunduğunu belirten Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Abdullah Bekki kalkınma, gelişme ve istihdam sözcüklerinin mukaddes olmadığını, bunların müspet işler yapılması durumunda kendi kendine doğacağını söyledi.

Devletin temel görevinin ekonomiye hükmetmek bulunduğunun önemini vurgulayan Bekki “Ekonomiye iyi mi yön verilirse, iktisat o taraf doğru büyüyor. Nereyi Teşvik ederseniz orası gelişir. Türkiye ekonomisi yıllardır cari aleni veriyor. Ekonomik kriz ortaya çıkıyor. Bu durumda büyümenin standardını sorgulamamız gerekiyor. Türk İş İnsanı şirketinin fakat yüzde 20’sini yönetebiliyor. Finansmana erişimimiz kısıtlı. Yüksek faizlerle savaşım ediyoruz. Sözleşmelerimiz geçersiz hale geliyor. Enflasyon denetim durumunda olmadan huzur olmaz. Bu kaotik vaziyet sebebiyle şirketlerimizi biz yönetemiyoruz dedi.

Bekki: “İhracatta rekabetçiliğimizi güvenliğini sağlamak için büyük bir uğraş veriyoruz”

Türkiye’nin yeni yüzyıla taşımış olduğu süreğen sorunlarının yüksek cari aleni ile kur-faiz ve enflasyon helelozni bulunduğunu söyleyen Bekki, “Dünyada resesyon riski ile dış talepte olan daralmaya karşın Türkiye olarak ihracatta rekabetçiliğimizi güvenliğini sağlamak için büyük bir uğraş veriyoruz. Bu noktada ihracatçımızın finansmana erişimini kolaylaştıran ve KOBİ’lerimize kolaylık elde eden döviz yükümlülüklerinden sadeleştirilmiş reeskont kredisi kararını da son aşama müspet bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bununla beraber OVP’de geçmiş programlara kıyasla daha realist hedeflerin ortaya konulmasını, dijital ve yeşil dönüşüm odağında yapısal bir dönüşüm hedefinin belirlenmesini ve enflasyonu tek haneye indirme hedefinin önceliklendirilmesini de memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

“Enflasyon ve döviz kuru içinde kurulan balans fazlasıyla iyimser”

OVP’nin realist olmakla beraber ‘fazlasıyla optimist bulunduğunun önemini vurgulayan Bekki, “Özellikle enflasyon ve döviz kuru içinde kurulan denge, fazlasıyla optimist bir bakış açısı taşıyor. Kur ve ürem politikasında iyi mi bir aksiyon alınacağı belirsizliğini koruduğu için önümüzdeki sene için hedeflenen yüzde 33 enflasyon da iddialı bir hedef. İyimser bulduğumuz bir öteki hedef ise cari aleni ve dış ticaret açığı hakkında öngörüler. 2024’te enflasyon düşerken cari açığın düşmesi ve büyümenin korunması üç bilinmeyenli bir denklem gibi duruyor. Öte taraftan önümüzdeki sene bütçe gelirlerinin olabildiğince yüksek bir artışa sahne olacağı görülüyor. Bu süreçte de vergi adaletinin iyi mi sağlanacağı çok büyük bir ehemmiyet kazanıyor. Verginin tabana ve tavana adil ve eşit bir halde yansıması gerekiyor” diye konuştu.

“Kadınlar ve ergenler ‘Hayalimizdeki Türkiye’nin teminatıdır”

Hayallerindeki Türkiye’yi hanımlar ve gençlerin şekillendireceğini anlatım eden GÜNMARSİFED Başkanı Bekki, “Ortak hayalimizdeki ‘eşitlik’ vurgusu genel geçer bir temenniyi değil ülkemizin en mühim problemlerinden birini geride bırakmamız için ihtiyaç duyulan iradeyi temsil ediyor. Cumhuriyetimizin kuruluş ilkeleri ve çağdaş medeniyetlerin üstüne çıkma ülküsünü, esasında bu problemin temelden çözümü için iki mühim adımı ilk yüzyılımızdan miras aldık. Cumhuriyet kadındır, Cumhuriyet gençliktir. Kadınlar ve gençlerin sosyal refahtan eşit derecede hisse almadığı ve eşit fırsatlara erişemediği bir ülkenin sürdürülebilir kalkınması da olası değildir. Kadınlar ve gençler, Hayalimizdeki Türkiye’nin de ana teminatıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort