Çevrecileri haddehane alanına almadılar

Yıldız Demir Çelik Sanayi Anonim Şirketi tarafınca Kartepe Uzunbey Mahallesi’ne yapılması planlanan çelikhane ve haddehane hakkında olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na karşı iptal davası açılmıştı. Açılan iptal davası sonrası mahkeme bilirkişi kurulu görevlendirdi. Mahkeme tarafınca atanan ve çoğunluğu İstanbul Teknik Üniversitesi’nden olan 9 benlik bilirkişi kurulu bugün tesisin yapılacağı alana gelmiş olarak araştırma yaptı. İnceleme öncesi Kocaeli Çevre Aktivistleri, STK’lar ve bölge sakinleri bugün alana gelmiş olarak projeyi protesto etti. CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko’nun da katılmış olduğu eylemde TMMOB İKK sekreteri Mehmet Ali Elma ve Çevreciler izahat yaptı.

ARAZİYE GİRİŞ ENGELLENDİ

Bilirkişinin keşfi esnasında alanda tesisi istemeyen çevreciler ve bölge sakinleri bilirkişi kurulu ile görüşmek istedi yalnız alanda bulunan güvenlik güçleri keşfin yapıldığı alana basın mensuplarını ve vatandaşları almadı. TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma,  CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko ve avukatlar bilirkişi kadrosu ile görüştü.

“DAVAMIZIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Bilirkişi kurulu ile bulgu bölgesinde bulunan CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, yapmış olduğu açıklamada, “Bilirkişi alakalı soruları soruyor. Konu hakkında bir rapor hazırlayıp karar verecek. Ben orada çekincelerimi bildirdim. Burada sorun tesise karşı çıkmak değil. Mesele bu tesisin burada olması ve çevremize ve çocuklarımıza vereceği zarar. Burada trafik sirkülasyonun etrafa getireceği yük. Ekonomik katkılar olacaktır fakat bizim açımızdan ilk önce hayat önemli. Çocuklarımızın hayatını düşünmek zorundayız. Biz davamızı açmıştık. Davamızın takip edeni olacağız. Avukatlar lüzumlu savunmalarını yaptı. Sonucu bekleyeceğiz. Konunun takipçisiyiz. Çocuklarımız için duyarlı olmak zorundayız. Dilovası’nda yenidoğan evlatların kakalarından metaller çıktı. Bu ne demek oluyor. Bu bebeklerin emdikleri sütten bile çocuğa ağır metaller bulaştığını gösteriyor” dedi.

“BURAYA YAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, “Biz esasen bu işin baştan gündeme geldiğinden beridir devamlı hem halkımızı bilgilendirmek, bilinçlendirmek hem de kendi ihtisas alanlarımız üstünden ne gibi etkilerle yüz yüze kalacağımızı devamlı dillendirdik ve söyledik. Biz bu ülkenin bu kentin, mühendisleri, mimarları ve plancıları olarak uzun yıllardan beri söylüyoruz. Kocaeli’ye bir çivi dahi çakmak burada ki insanların ölmesi anlamından diğer bir şey değil. Kartepe gibi bir bölgeden burada yaşanılacak olan olumsuzluklarla sıhhat sorunları ve çevresel sorunlar ile beraber trafik sorunları da olacak. Trafiğin haricinde esasen soluk alamıyoruz ve bölgemiz bilhassa kanser oranları artmışken bölgede yaratacağı karbon emisyonuyla beraber insanlarımızın, vatandaşlarımızın, halkımızın harbiden sıhhat açısından yaşayacağı çoğu zorluğu da yüz yüze kalacak. Biz o yüzden bu tesisin buraya yapılmasının doğru bulmuyoruz.

“NİYE BİZ DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜNÜ TOPLUYORUZ?”
Yapılacak olan tesis yalnızca üretim kısmının haricinde bir de dünyanın hurdasını toplayacak. Bu uğurda bahsetmiş olduğumuz hurda düzgüsel bir hurda değil. Dünyada şu anda bir savaş durumunda olan Rusya, Ukrayna Savaşı’nda atılmış olan bombalar neticesinde ortaya çıkan o tüm kimyasalların hepsinin getirilecek. Niye biz dünyanın çöplüğünü topluyoruz? Hala anlamış değiliz. Çözemiyoruz da bunu. Farklı değişik yöntemlerle değişik üretimler yapılabilir. Farklı işler yapılabilir. Yani bu tarz şeyleri yapmak gerekiyorken bizler gidip dünyanın çöpünü hurdasını toplayıp burada eritmeye çalışmamızın tek sebebi var. Bu ülkeye harbiden ihanet etmek.

“BURAYA BU TESİSİ YAPTIRMAYACAĞIZ”

Sağa sola, çevreye saçılacak olan o kimyasal maddeler sizlerin, bizlerin aldığı nefeslerle beraber oldukça çabucak kanser olmamıza, onunla beraber ölümcül hastalıklara yakalanmamıza neden olacak. Bu tesisin buraya kurulmasına imza atanlar bu bölgeye ihanet eden insanlardır. İnsanlar, halk bunu istemiyor. Doktorlar istemiyor. Bugün ki gelecek kurul daha duyarlı davranır umarım. Buna da imza atmamak için gayret gösterirler. Biz mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Bu işle alakalı atılması ihtiyaç duyulan ne adım var ise devam ettireceğiz. Buraya bu tesisi yaptırmayacağız.”

“ÇOK YÖNLÜ OLUMSUZLUK SÖZ KONUSU”

Kocaeli Çevre Platformu Bölge Koordinatörü Muammer Hakkı Ersöz, “Tepkimizi belirmek için buraya geldik. Getireceği olumsuzluklar malum. Bilim insanlarımızın raporlarda da var. Su ve etraf kirliliği haricinde bayındır baskıları, depremsellik gibi oldukça yönlü olumsuzluklarda laf konusu. Bu tesisin burada kurulmaması gerekiyor. Sanayi kuruluşlarının ülkemizde muayyen bölgelere taşınması icap ettiğini düşünüyoruz. Başlangıç olarak buradan başlanılıp acilen durdurulup makul yerde ÇED raporuyla devam etsin” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort