Çiçek kokulu meslek: Çiçekçilik

ÖZEL HABER: ORHAN KEMAL ERKILIÇ

Çiçekçilik sektörü, virüs salgınının sonrasında büyük bir hamle ve açılım içerisine girdi.

Geçen sene 120 milyon doları aşan ihracatta bu yılki hedef 200 milyon dolar.

Bu senenin ilk 5 ayında 80 milyon dolarlık ihracata imza atan çiçekçilik sektörü, yaz döneminde plato mamüllerindeki artışla hedefleri tutturma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Florasında 3 bin 500’den fazla endemik nebat türü bulunan, bilhassa kesme çiçek, iç ve dış mekân bitkileri, çiçek soğanları, fide, fidan, çelenk ve yosun grubunda dünyanın dört bir yanına ihracat yapan sektör, yurt içerisinden olmasıyla beraber dış pazardan da ciddi istek görüyor.

ÇİÇEKÇİLİK BELGELİ MESLEK OLDU

Bu arada oldukça mühim bir büyüme daha yaşandı ve Ankara Ticaret Odası (ATO), geleneksel meslekleri belgeli meslek haline getirmek suretiyle çalışmalar başlatırken, bunlardan bir tanesi de çiçekçilik oldu.

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz’ın da üyesi olduğu 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi, konuyla alakalı çabalama yürüttü.

Konuyla alakalı değerlendirmelerde bulunan Halil İbrahim Yılmaz, 23 Ağustos 2021 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu ile “Ulusal Meslek Standardı Hazırlama İş donanması Protokolü” yapıldığını belirterek; protokol uyarınca çalışmalar gerçekleştirildiğini ve “Çiçekçi Seviye 4 Ulusal Meslek Standardı Taslağı” hazırlandığını hatırlattı.

Yılmaz, “Prosedür gereği bu eskiz sektörün görüşüne sunuldu. Ve nihayetinde standart 9 Temmuz 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı” dedi.

GELECEĞE AKTARILABİLECEK…

Aynı vakit Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı olan Halil İbrahim Yılmaz, şunları söyledi:

“ATO İDEA şirketimizin koordinasyonunda, gene Odamız 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitemizin ve sektör temsilcilerinin katkılarıyla yürüttüğümüz süreçle beraber çiçekçilik meslekleri sadece sözlü kültürle değil yazılı belgelerle de geleceğe aktarılabilir hale geldi. Mesleğin standartlarının belirlenmesiyle beraber sektöre güvenilirlik artarken, sektörlerin gelişmesi ve kalifiye istihdamın artırılması da sağlanacak. Nitelikli ve belgelendirilmiş kişilerin sektöre kazandırılması amacıyla ATO İDEA Mesleki Yeterlilik Merkezi kapsamında çiçekçilik mesleği için Mesleki Yeterlilik Sınavlarının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara da başlandı. Belgeli eleman kalifiye iş gücü anlayışıyla yaptığımız çalışmalar doğrultusunda alınacak olan Mesleki Yeterlilik Belgesi vasıtası ile Çiçekçilik alanında çalışanların yeterlilikleri belirlenerek hem sektör geliştirilecek hem de daha oldukça kalifiye şahsa iş kapısı açılmış olacaktır.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort