Çorum İl Genel Meclisi toplantısında “İstanbul Sözleşmesi” tartışması: Analarla kadınları karıştırmayalım

Çorum İl Genel Meclisi toplantısında geçen günlerde öldürülen Zehra Güneş üstünden hanıma sertlik konuşulurken CHP ve MHP’li üyeler içinde İstanbul Sözleşmesi tartışması yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Yıldız Bek, “Zehra ve bütün katledilen hanımları buradan rahmetle anıyor ve bir daha ne Çorum’da ne ülkemde ne dünyada hanımlar üstünde meydana getirilen bu sertliği kalkmasını canı gönülden diliyoruz. Ancak bunun için de önlemler almamız gerekiyor. Bunun için en büyük önlemimiz biliyorsunuz İstanbul Sözleşmesi” dedi. MHP Grup Başkanvekili Sadık Aşık ise “Kadın farklıdır, ana farklıdır. Bunun bilincine varmak lazım. Toplumu bu şekilde bilinçlendirmek lazımdır” diye konuştu.

Çorum İl Genel Meclisi, bugün İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda toplandı. CHP ve MHP’li üyeler içinde İstanbul Sözleşmesi tartışması yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Yıldız Bek, şunları söyledi:

“Biliyorsunuz birkaç ilkin Çorum’umuzda bir hanımımız katledildi. Hunharca katledildi ve hiç bir sebepsiz katlediliyor. Hiçbir izahat da yapılamadı. Çorum’da katledilen hanımımız Zehra ve bütün katledilen hanımları buradan rahmetle anıyor ve bir daha ne Çorum’da ne ülkemde ne dünyada hanımlar üstünde meydana getirilen bu şiddetin kalkmasını canı gönülden diliyoruz. Ancak bunun için de önlemler almamız gerekiyor. Bunun için en büyük önlemimiz biliyorsunuz İstanbul Sözleşmesi. İstanbul Sözleşmesi bizlere ne getiriyor; hanıma yönelik birçok şiddetin ev içi şiddetin önlenmesi, sertlik mağdurlarının korunması, suçluların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve hanıma karşı sertlik ile savaşım alanında bütüncül, eş güdümlü, etkili ve iş donanması içeren politikaların hayata geçirilmesi. Bu yüzden biz İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden hayata geçmesini istiyoruz ki hanımlarımıza haiz çıkılsın. Kadınlarımız katledilmesin, şiddete maruz kalmasın. Biz kimlerin emanetiyiz; Hz. Muhammed, ‘cennet anaların ayakları altında’ diyen bir ümmetin. Biz kimlerin emanetiyiz; Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘kadınlarımız yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde göklerde yükselmeye layıktır’ diyen bir toplumun, toplumda yaşayan kadınlarız. O yüzden bu şekilde şiddetin bir daha katiyen olmaması ve kadınlarımızın korunması için ne gerekiyorsa tedbirlerin alınmasını istek ediyor yeniden rahmet diliyorum.”

“Kadınlarımız başımızın tacıdır zira hanım ilkin annedir”

MHP Grup Başkanvekili Sadık Aşık ise Bek’e şu karşılığı verdi:

“Şimdi doğal olarak bizde hanım haklarına saygımız sonsuzdur. Kadınlarımız başımızın tacıdır zira hanım ilkin annedir. Kadın eştir, hanım evlattır, hanım çocuktur. Biz MHP Grubu olarak bunun bilincindeyiz fakat hanıma verilen kıymeti yalnızca İstanbul Sözleşmesi vermemiştir ve harbiden aden kadının değil anaların ayakları altındadır. Kadın farklıdır, ana farklıdır. Bunun bilincine varmak lazım. Toplumu bu şekilde bilinçlendirmek lazımdır. Şimdi her hanım ana değildir. Ben bunu bu şekilde görüyorum, bu şekilde düşünüyorum. Analık değişik bir duygudur fakat doğal ki hanım cinayeti de değişik bir şeydir. Ona değişik bir gözle bakmak gerekir. Sadece bunu da İstanbul Sözleşmesi’ne bağlamakta oldukça yanlıştır. Bizler MHP Grubu olarak şunu şu şekilde görüyoruz, hanım cinayetleri mutlaka benim ülkemde olmasın fakat analarla hanımları karıştırmayalım diyorum.”

“Kadınla anayı ayırırsanız hanım ölmeli mi”

Yıldız Bek, MHP’li Aşık’a “Kadınla anayı ayırırsanız hanım ölmeli mi” diyerek reaksiyon gösterdi. CHP İl Genel Meclis Üyesi Saadettin Akgül ise şunları söyledi:

“Sadık Bey, İstanbul Sözleşmesi’ni istemiyormuş ve karşıymış gibi ben öyle algıladım yanlışsam düzeltsin özür diliyorum. Bunu derken şunu demek istiyorum. 24 Kasım 2011’de İstanbul Sözleşmesi AK Parti’nin MHP’nin bütün partilerin toplanmasıyla Meclis’teki 247 vekilin Meclis’te 246’sının evet oyuyla 6251 sayılı yasayla Meclis’ten geçiren ilk ülkedir Türkiye. Türkiye yani İstanbul Sözleşmesi’ni parlamentosunda kanunlaştıran ilk ülkedir ve Meclis’in bütün onayıyla yani ben yalnızca onu anlayamadığım için açıklık getirmek istedim.”

İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Bektaş, “Zamanında Merve Kavakçı niçin Meclis’e alınmıyordu acaba? O da kadındı” dedi. Yıldız Bek ise “Şurada öldürülen bir hanım ya” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Sadık Aşık, “İstanbul Sözleşmesi de yürürlükteyken her iş bitti hanım cinayetleri durdurdu da yalnızca İstanbul Sözleşmesi kaldırıldıktan sonrasında mı hanım cinayetleri ortaya çıktı? Bunun diğer türlü tedbirleri olsun. Bu diğer türlü tedbirler alınsın. Bu kuşkusuz ki önlensin. Kadınlarımız doğal ki analarımız bizim başımızın tacıdır.  Analarımız bizim başımızın tacıdır. Kadın farklı. Ben hanıma değişik gözle bakıyorum. Ana farklıdır hanım farklıdır. Burayı ayırmak lazım” diye konuştu.

“İstanbul Sözleşmesi yalnızca hanımı koruyucu bir yasaysa LGBT’lileri ne yapacağız”

Yıldız Bek’ın “Asla ya katiyen hanım ayrı ana ayrı denmez ya denmez” derken, üyeler içinde karşılıklı söz atmalar yaşandı. Bunun üstüne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Bektaş, oturuma ara verdi.

Ara esnasında da münakaşa devam etti. CHP’li Bek, “Kadın kadındır, hanım haklarını güvenliğini sağlamak zorundayız. Kadına şiddete önlemek zorundayız. Önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi hayata geçmeli. 6284 sayılı yasa hanımı koruyucu yasa diğer bir şey değil ki bu” diye konuştu.

MHP’li Aşık ise “İstanbul Sözleşmesi yalnızca hanımı koruyucu bir yasaysa fakat LGBT’lileri ne yapacağız” derken; Yıldız Bek, “Öldürelim o zaman. Yakalım gitsin. Ayıptır nerelere çekiyorsunuz” diye reaksiyon gösterdi.

 

 

 


Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort