Demirkazık ne demek? Demirkazık kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Yabancı dillere ait birden fazla kelimeyi içeriğinde barındıran Türkçe, maksimum Arapça, Fransızca ve Farsça dillerindeki kelimeleri de kapsamaktadır.

Yabancı dillerden etkilenilen sözcükler kadar Türkçe’den öteki dillere dahil edilen kelimeler de mevcuttur. Özellikle askeri gücü ile ön plana çıkan Türkler, Türkçedeki birtakım ordu terimlerini dünya dillerine kazandırmıştır. Eksiklik yaşadıkları alanlara ait kelimeleri ise yabancı dillerden almışlardır. Mesela Türkçedeki balık isimlerinin Rumcadan gelmesinin sebebi Oğuz Türklerinin balıkçılık işini Rumlardan öğrenmiş olmasıdır. Tarih süresince bu gibi etkileşimlerin devam etmesi de dil araştırmalarının ehemmiyet kazanmasına neden olmuştur. Demirkazık kelimesi hakkında incelemeler de bu doğrultuda yapılmıştır. Demirkazık kelimesi ne anlama gelir?

Demirkazık Ne Demek? Demirkazık TDK lügat anlamı nedir?

Demirkazık sözcüğünün TDK sözlüğe göre 1 değişik anlamı vardır.

Demirkazık sözcüğünün kökeni Türkçedir.

Demirkazık TDK lügat anlamı şu şekildedir: isim, gök bilimi Kutup Yıldızı

KUTUP YILDIZI NEDİR

Polaris yıldızı, şimal yarımkürenin kutup yıldızıdır. Kutup yıldızı, Polaris’in yalnızca sıradan bir star olmanın ötesinde, bir “belirteç” bulunduğunu anlamına gelir: Polaris’in “kutup yıldızı” ismini alma sebebi, daima şimal kutbunun bulunmuş olduğu yönü belirtmesinden kaynaklanır. Kutup yıldızının devamlı kuzeyi gösterme nedeni, şimal yarı kürede Dünya’nın dönüş ekseni doğrultusuna çok yakın bir noktada yer almasıdır.

Elbette, Dünya küresel olduğu için, Polaris yalnızca şimal yarımkürenin kutup yıldızıdır.

Bunun yanı sıra, kutup yıldızı, sanılanın aksine gökyüzündeki en parlak star da değildir. Hatta olabildiğince sönük bir yıldızdır ve fer kirliliği fazla olan büyük şehirlerde neredeyse görünemez.

KUTUP YILDIZI NASIL BULUNUR?

Polaris’i bulmak aslında olabildiğince kolaydır. Fakat aşırı parlak bir star olmamasından kaynaklı birtakım durumlarda şehirlerin fer kirliliği altında onu doğrudan bulmak güçlük yaratabilir. Bunun için olabildiğince basit bir teknik vardır: Gökyüzüne bakmış olduğunuzda en basit tanımlanabilir takımyıldızlardan birisi Büyük Ayı takımyıldızıdır. Eğer bunu bir kepçe olarak görürseniz, kepçenin uç kısmındaki iki yıldızı belirteç olarak kullanabilirsiniz. Polaris, bu ikilinin yer almış olduğu doğrultuda, ikilinin arasındaki mesafenin aşağı yukarı beş kat ilerisinde yer alır.

Polaris yıldızı, şimal yarı kürede yaşayanlar için kutup yıldızıdır. Dünya’nın dönüş ekseni doğrultusuna olabildiğince yakın bir noktada yer alır. Bu nedenle gece süresince öteki yıldızlar bu doğrultu çevresinde dolanıp daire çizerlerken, Polaris gece süresince neredeyse sabittir.

polaris-alpha-ursae-minoris.jpg

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort