Dışişleri Bakanlığından AP’nin 2022 Türkiye Raporuna tepki

Dışişleri Bakanlığınca Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 2022 Türkiye Raporuna reaksiyon gösterilerek, “Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu bu rapor, AP’nin gerek ülkemizle ilişkiler gerek Avrupa Birliği’nin (AB) geleceğine dair her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansımasıdır.” ifadesi kullanıldı.

Bakanlıktan meydana getirilen yazılı açıklamada, AP’nin öneri sonucu durumunda olan 2022 Türkiye Raporunun 13 Eylül’de AP Genel Kurulu’nda kabul edilmiş olduğu belirtildi.

Raporun AP üyelerinin gündelik popülist siyasetin esiri olduklarını, hem AB’ye hem bölgeye yönelik doğru stratejik yaklaşım geliştirmekten ne kadar uzak kaldıklarını da gösterdiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu bu rapor, AP’nin gerek ülkemizle ilişkiler gerek AB’nin geleceğine dair her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansımasıdır. Türkiye-AB ilişkilerinin tekrar canlandırılması için bir fırsat penceresinin açıldığı, kıtamızın istikrarı ve güvenliği açısından böylesi kritik bir dönemde, AP’nin ilişkilerimizin belkemiği olan katılım müzakereleri yerine değişik arayışları gündeme getirmesini akıl dışı buluyoruz. Ayrıca AP’nin tutanağa dahil etmiş olduğu Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs hikayelerinde muayyen çevrelerin tek taraflı görüşlerini yansıtan, zamanı ve hukuki gerçekliklerden kopuk iddialarının, bizim açımızdan hiç bir hükmü bulunmamaktadır.”


Şükrü Hatun kimdir? 2023 Lestradet Eğitim ve Savunuculuk Ödülünü alan Prof. Dr. Şükrü Hatun kimdir? 

Gelecek dönemde Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile vize serbestisi diyaloğunun hızla tamamlanması Türkiye’nin AB ile ortak hedefi olduğuna dikkati çekilen açıklamada, bu mevzularda atılacak karşılıklı adımların Türkiye-AB ilişkilerini ve Türkiye’nin birliğe katılım sürecini yeni ve hareketli bir düzleme taşıyacağına işaret edildi.

Türkiye’nin güvenlik, enerji, iklim değişikliği, göç, tecim sapması ve ekonomik güçlükler başta olmak suretiyle mevcut bütün sınamalar karşısında AB’yi küresel güç haline getirecek potansiyele haiz olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu gerçeğin tespiti, birtakım çevrelerin günlük çıkarlarına teslim olmayan vizyoner bir bakış açısıyla mümkündür.” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, önümüzdeki sene AP seçimleri sonra oluşacak yeni Parlamentonun tarafsız, rasyonel ve yapıcı bakış açısıyla hareket edeceğinin umut edilmiş olduğu kaydedildi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort