Distilasyon Merkezi’ni çok beğendiler

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin desteği sayesinde düzenlenen ‘’12. Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi” ve “Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler” kongrelerine katılan hekim ve akademisyenlerden oluşan heyet, Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezini ziyaret etti. Tesislere tam not veren heyet, etkin faaliyetlerinden kaynaklı Büyükşehir’i kutlama etti.

TIBBİ AROMATİK BİTKİLER

Büyükşehir Belediyesince 2020 senesinde hayata geçirilen, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) ile katma kıymeti yüksek mamüller yetiştirmeye teşvik edilen çiftçilerin gelir düzeyinin artırılması ve tarımsal kalkınmaya yardımcı sağlanması hedefleniyor. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında, hasadı meydana getirilen biberiye, tıbbi nane ve melisadan (oğul otu) oluşan tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilmiş uçucu yağlar kozmetik, deva ve takviye besin sektöründe kullanılıyor. Türkiye’nin konusu ile alakalı uzman hekim ve akademisyenlerden oluşan heyet, Büyükşehir Sekapark A.Ş.’nin işlettiği distilasyon merkezini ziyaret etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık ve Sekapark A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Habip Aşı’nın eşlik etmiş olduğu ziyarette şirketin Tarımsal Hizmetler Müdürü Hakan Kutal yapılan işlemlerle alakalı katılımcılara yöntem malumat aktardı.

AYDINLIK: EN ÖNEMLİ KIRSAL KALKINMA HAMLESİ

Genel Sekreter Yardımcısı Aydınlık, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın öncülüğünde başlatılan ve kentin en mühim kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan TABİP doğrultusunda yetiştirilen aromatik bitkilerin, Başiskele ilçesinde Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinde işlendiğini söyledi. Su buharı tekniği ile katma kıymeti yüksek ziraat mamüllerinden elde edilmiş uçucu yağların ilaç, takviye besin ve kozmetik sektöründe kullanıldığını belirten Aydınlık, tıbbi ve aromatik nebat çeşitlerinin AR-GE ve tecrübe etme üretimi çalışmalarının yapıldığı tesisin bunun yanı sıra ziraatçi eğitim merkezi şeklinde de etkinlik gösterdiğini dile getirdi.

TESİSLERE HAYRAN KALDILAR

Tesisleri gezen heyet, Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinin, ülkenin mühim bir açığını kapattığını, Kocaeli ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan çalışmaların Türkiye’ye misal olması gerektiğine işaret ederek, projeye tam not verdi.

“ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güneş: “Böyle hoş bir tesis yapmış olduğu için Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın başta olmak suretiyle alın teri döken herkesi kutluyor, teşekkür ediyorum. Gerçekten oldukça kaliteli, oldukça hoş oldukça donanımlı yapmışlar. Ellerine sağlık. Türkiye’nin en büyük tesisi. Katma kıymeti yüksek ürünlere vermiş olduğu desteklerle beraber inşallah ülkemizin ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Türkiye’nin en mühim mevzularından birine buradan yardımcı vermiş. İnşallah bu projeler geliştirerek, çiftçilerimize katma kıymeti yüksek ürünlere bu alanda desteklerin devam etmesini diliyorum.”

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR PROJE”

Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulvi Zeybek: “Tesisleri gezdik ve oldukça sevinçli oldum. Çünkü Büyükşehir Belediyesinin oldukça büyük katkıları bulunduğunu gördüm. Özellikle bitkisel üretimi oldukça olan bir ülkede yaşamamıza rağmen, yeteri kadar değerlendirilemiyor. Bu tesisle beraber büyük bir kusur giderilmiş oldu. Buradaki işlemlerin, meydana getirilen çalışmaların hususi sektör tarafınca da harfiyen uygulanacağına inanıyorum. Elde edilen mamüller oldukça kaliteli. İçeriği ve bileşenleri olması gerektiği gibi, kalifiye ve kaliteli. Kurallara harfiyen uyulmuş. Sanayi bölgesi olan Kocaeli’de bu talepler en uygun şekilde karşılandığı sürece, katma kıymeti yüksek mamüllerin ihracatında Türkiye’nin önü aleni olacaktır. Bitkisel ilaçlarda da Türkiye önder ülke olacaktır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin TABİP projesi, Türkiye’ye örneğin uygulanması ve yaygınlaştırılması gerekir. İhracatçı birlikleri, tecim odası kurumsal olarak buraya katkı vermelerini, malumat paylaşımında bulunmalarını ve yardımcı vermelerini öneriyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın geçmişte akademik bir kariyere sahibi olmasının, bu başarıda mühim oranı olduğuna inanıyorum. Bu proje için hem Kocaeli hem de ülke ekonomisi için ciddi bir katkıdır.”

“DÖVİZ DIŞARIYA ÇIKMAYACAK, İÇERİDE KALACAK”

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Salih Mollahaliloğlu: “Burada bugün harbiden mükemmel bir işi görme fırsatımız oldu. Böyle hoş bir projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a ve emeği geçen, katkı sunan her insana teşekkür ediyorum, kendilerini gönülden kutluyorum. Geçmişte, Türkiye’de yetişen bu tür bitkileri yurt dışındaki şirketler alıp kendi ülkelerine hammadde olarak götürüyordu. Onları işleyip bizlere on katına, yüz katına satıyorlardı. Aslında bu proje ve bu tesis bunu engellemesi açısından oldukça önemli. Böylece döviz dışarıya çıkmamış, içeride kalmış olacak. Bir de aslolan parayı üreticiler, çiftçiler kazanacak. Bunlar oldukça önemli. Başkan Tahir Büyükakın’ın bu işe gönül vermesi, önder olması ve akademisyenliği ve ekonomist olması bu başarıda en büyük etkendir. Türkiye’de bu şekilde bir boşluk ve gereksinim vardı. Bu açığı kapatması ve bu boşluğu doldurması da bizi oldukça sevinçli etti.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort