Duanın önemi nedir ve dua nasıl yapılmalıdır?

Duanın önemi nelerdir ve dua iyi mi yapılmalıdır sorusu vatandaşlar tarafınca cevap arıyor. İşte dört gözle beklenen problemin yanıtı..

Duanın önemi nelerdir ve dua iyi mi yapılmalıdır?

ensonhaber.com

Vatandaşlar dini açıdan yanıtını merak etmiş olduğu soruları Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun resmi web sitesi üstünden sorarak meraklarını giderebiliyor.

Mevlid kandilinin algı edileceği bugünü dua ederek geçirmek isteyenler muhtelif aramalar yaparak duanın önemi ile ilgili bilgili olmak istiyor.

Cevabı maksimum dört gözle beklenen sorular içinde ise “Duanın önemi nelerdir ve dua iyi mi yapılmalıdır?” sorusu bulunuyor.

Vatandaşlar bu problemin yanıtını öğrenmek için arama motorlarında araştırmalarına hız verdi.

Bazı vatandaşlar bu sorunun yanıtını öğrenmek için Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun sitesinden bu soruya cevap aradılar.

İşte kurulun bu sual ile ilgili verdiği cevap..

Soru

Duanın önemi nelerdir ve dua iyi mi yapılmalıdır?

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun cevabı

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bu soruya verdiği cevap şu şekilde;

Sözlük anlamı ile dua “çağırmak, seslenmek, istemek, yardım istek etmek” demektir. Dinî bir terim olarak ise insanoğlunun tüm benliğiyle Allah’a önem vererek maddî ve manevî isteklerini O’na arz etmesidir. Temeli, insanoğlunun Allah’a hâlini arz etmesi ve O’na niyazda bulunması olduğuna göre dua, Allah ile kul içinde bir irtibattır.

Duada daima tâzim (Allah’ı yüceltme) ve bu tâzimle beraber istekte bulunma anlamı vardır. Dua bunun yanı sıra zikir ve ibadettir. Böylece duada biri zikir ve saygı, öteki de istek olmak üzere iki neden hep yan yana bulunur.

Bu sebeple Hz. Peygamber (s.a.s.), “Dua, ibadetin özüdür.” buyurmuştur. Aynı sebeple en mühim yakarma olan namaz, dua (salât) kelimesiyle anlatım edilmiştir. Diğer bir âyette de; “De ki; duanız (kulluğunuz) olmasa Rabbim size ne diye kıymet versin.” buyrulmak üzere insanoğlunun fakat Allah’a olan bu yönelişiyle kıymet kazanabileceği belirtilmiştir.

Duanın yalnızca Allah’a yöneltilmesi; Allah’tan başkasına, putlara ya da kendilerine üstün nitelikler izafe edilen diğer yaratıklara dua ve yakarma edilmemesi Kur’ân’da ısrarla vurgulanmıştır.

Salih Demirgan

Salih Demirgan
Seo Editor

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort