‘Elinizde bir başarısızlığı tutuyorsunuz, sevgili okur…’

İlk olarak “Breaking Bad”, sonra “Better Call Saul” ile adını bütün dünyaya duyuran Bob Odenkirk namıdiğer Saul Goodman, geçtiğimiz aylarda sevenlerinin karşısına bir kitapla çıktı. ‘Komedi Güldürü Komedi Dram’ adlı bu kitap, Odenkirk’ün çocukluktan üniversite yıllarına, birinci sahne tabirlerinden şimdiki popülerliğine gelene kadar başından geçen trajikomik birçok vakası gün yüzüne çıkarıyor.

Ancak Odenkirk bu kitapta bildik “ünlü” otobiyografilerinin tersine değişik bir yol belirlemiş kendine. İçinde şaşalı hayatlar, büyük alaka ağları yok. Aksi suretiyle harikulade bir şanssızlık ve bunun tabii bir getirisi olarak hudut bozucu bir başarısızlık kelam konusu:

“Elinizde bir başarısızlığı tutuyorsunuz, sevgili okur. İsterseniz ‘talihsizlikler’ de diyebilirsiniz. Bakışlarınızı kaçırmayın! Gözlerinizin bocalayışlarımı dikkatle izlemesini isterim ve sizi bunlara gülmeye çağrı ediyorum. Haydi durmayın, alay edin benimle! Zira birden fazla başarısızlık alaycı kıkırtıları hak eder.”

SAHNELERE DOĞRU

22 Ekim 1962’de Amerika’da doğar Odenkirk. Orta derslik bir aileye mensuptur. Koyu bir Katolik olan annesi, çevresinde “azize” olarak bilinecek kadar kafi bir insandır. Babası ise tam tersine oldukça kaba saba ve her şeye sonlanacak kadar sinirli biridir. Bu karşıtlık bağdan ise toplamda yedi evlatları olur. Odenkirk de bunlardan biridir.

Babası, iş yoğunluğu ve konuttaki huzursuzluktan dolayı pek yanlarında bulunmaz. Lakin bu, anne ve çocuklar için hüzünden fazla bir rahatlamaya neden olur çünkü “baba” lafı zaman içerisinde “sorun”la denk bir manaya kavuşmuştur.

Güldürü Komedi Güldürü Dram, Bob Odenkirk, Çev: Elif Nihan Akbaş, Holden Kitap, 284sf.

İlerleyen yıllarda -Odenkirk 15 yaşındayken- anne ve babası boşanır ve Odenkirk bu tarihten sonra babasını sadece vefat döşeğindeyken görür. O kadar… Anne ve çocuklar boşanmadan sonra farkı bölgelere savrulmaktan fazla büsbütün birbirlerine sarılırlar. Hatta Odenkirk’ün birinci izleyicileri de kardeşleri olur. Komik bazı şeyler yazıp onları güldürmeye çalışır Odenkirk ve böylelikle sahnenin lezzetini birinci kere tadar ve bunun peşini tekrar bırakamaz.

Onu bu yolda destekleyen ikinci şeyse İngiliz mizahının duayenlerinden olan Monty Python’ın hazırladığı ‘Flying Circus’ adlı tv serisidir. Güldürü skeçleriyle Monty Python vasıtası ile tanışan Odenkirk okulda onları taklit ederek ufak şovlar hazırlar, öğretmenleri de onu oldukça kez tahtaya kaldırıp dostlarının karşısına çıkarır. Lakin güldürüyle iç içe büyüyerek üniversiteye girdiğinde elinde bir arkadaşıyla beraber hazırladıkları radyo programından diğeri bir şey yoktur. Ve bigün -bütün muvaffakiyet öykülerinde olduğu gibi- okulu bırakıp nitekim güldürmen olmaya karar verir.

İNİŞ ÇIKIŞLARLA DOLU BİR HAYAT

Odenkirk güldürüyle ilgilense de bu uğraşı yakınlarınca daima bir hobi olarak görülür. O da bu psikolojiden midir kim bilir evvel “gerçek” bir iş sahibi olmaya çalışır fakat temel istediği şey daima komedi olmasından nihayet gerekeni yapar. Evvel Chicago’daki Second City Tiyatrosu’nun önderlerinden Joyce Sloane’la görüşür. Ondan dinlediği muvaffakiyet öykülerinden sonra bu iş ile ilgili daha profesyonelce düşünmeye başlar. Sonra da ‘Saturday Night Live’ suretiyle değerli programlarda misyon almış Del Close ile röportaj yapma mazeretiyle bir ortaya gelir. Del Close ona birçok ferdî tecrübesinden bahseder. Odenkirk nihayetinde denize dalmadan bu işi yapamayacağına düşünce getirir ve okuldan ayrılıp kendini suya bırakır.

Odenkirk, “Breaking Bad”e ulaşıncaya kadar iki değerli projede yer alır. Bunlar ‘Saturday Night Live’ ve ‘Mr. Show’ adlı programlardır. Birinci elden değerlendirince bu yükseliş etkin bir ivme suretiyle görülebilir fakat her bir basamağın ortasında yitik giden yıllar, boşa giden emekler, kan ve ter mevcuttur. ‘Komedi Güldürü Komedi Dram’ da aslında bu basamakların ortasındaki acıyı göstermek için yazılır. Kendisi de bunu şu formda açıklar:

“Belki seyahatimi kaleme alarak alelade bir gencin meslek yapmayı anlamasını, hudutlarını yatıştırmayı, ya da tahminen ona -kim bilir- şöhrete giden kısa bir yol sunmayı ya da onu vazgeçirmeyi başarabilirim.”

Odenkirk, yaşamını güldürüye adamış biri olarak yola çıkar. Müelliflik, direktörlük, yapımcılık bile yapar. Ortalarında “The Office” suretiyle bilindik projelerde (Michael Scott görevi için) tecrübe etme çekimlerine bile katılır. Lakin her şey bir yerden sonra daima yokuş üst gitmeye başlasa da, “Tutmayan işlerde de minimum tutanlarda olmasıyla beraber oldukça çalıştım,” demekten kendini alamaz.

İşin garip bölümü ise “Breaking Bad”le başlar. Birkaç kısımlık bir karaktere hayat vermek için kollarını sıvayan Odenkirk, Saul Goodman’ı o kadar bir oynar ki sadece dizinin en dikkat çeken karakterlerinden biri olmakla kalmaz, bir spin-off olarak “Better Call Saul”un ortaya çıkmasına da neden olur.

Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi de Odenkirk’ün oyunculuğa bakışında gizlidir. Her karakterin içerisinde haysiyetli bir yan olduğunu ve bunu ortaya çıkarmaya çalıştığını söyler Odenkirk. Böylelikle hayat verdiği her karakter nitekim yaşamaya başlar. Başarısız olanlar ve asla izleyemeyeceklerimiz dahil.

Odenkirk’ün iniş çıkışlarla dolu mesleğini ironik bir lisanla anlattığı ‘Komedi Güldürü Komedi Dram’, geçtiğimiz günlerde Holden Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı. Kitabın tercümanı Elif Nihan Akbaş. “Better Call Saul”un final döneminin yayınlandığı bugünlerde bu otobiyografik kitabı akılda tutmakta fayda var.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort