Emekli ve memur maaşlar ne kadar artacak? Milyonları ilgilendiren ‘ek ödeme’ ayrıntısı

Bireysel emeklilik sistemindeki katılımcıların finansman ihtiyaçları sebebiyle kontratlarına sonlandırmak yerine birikimleri vasıtası ile sistemden ayrılmadan avantajlı şartlarda kredi çekebilmesi için alacağın devranı uygulaması hayata geçirilecek. İştirakçilerin yaklaşık fon büyüklüğü, yaklaşık tüketici kredisi tutarları dikkate alınarak çabalama yapılacak. İştirakçiler, bankalar, emeklilik şirketleri ortasındaki uyumu sağlayacak bir altyapı kurulacak.

ÇALIŞAN DA EMEKLİ DE KORUNACAK
Ücretlilerin, kendi hesabına çalışanların, emekli aylıklarının 2023 Ocak-Temmuz aylarında evvelki altı aylık enflasyon varsayımı dikkate alınarak artırılacak.

Kamu görevlileriyle meydana getirilen toplu sözleşme kararlarına nazaran memur maaşları, emekli aylıkları Ocak 2023’te yüzde 8, Temmuz ayında yüzde 6 oranında artırılacak, enflasyon farkları da ayrıyeten ek edilecek.

SGK’ya faturalı ödemeler, ek karşılıklar, emeklilere meydana getirilen ek ödeme, devlet katkısı, prim teşviklerin meydana gelen transferler ile prim ödeme gücü olmayanların GSS primi de dâhil olmak suretiyle 582.9 milyar lira fiyatında bütçe aktarımı yapılacak. 2023 senesinde İşsizlik Sigorta Fonu varlığı 135 milyar liraya ulaşacak.

DİJİTAL MERKEZ BANKASI PARASI
Blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası programa konulacak. Dijital Türk Lirası’nın ödemeler için kullanması testlerine başlanacak. Dijital Türk Lirası sistemlerinin dijital hüviyet ve FAST sistemleri ile araştırma-geliştirme kapsamında entegrasyon çalışmaları tamamlanacak. Toptan dijital para çalışmaları kapsamında bankalar ile araştırma, geliştirme ve kontrol çalışmaları yapılacak.

GAYRİMENKUL ALIM-SATIMINDA DEĞERLEME
Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde temel alınan alım ve satım pahasının belirlenmesi ve beyanına ait yeni bir sistem devreye girecek. Yeni sistemle vergide hakkaniyet pekiştirilecek. Web tabu programıyla açılan değerleme raporları, alım-satım suretiyle süreçlerden elde edilmiş pahalarla, SPK, BDDK tarafınca yetkilendirilen değerleme kuruluşları, lisanslı değerleme uzmanlarınca düzenlenen raporlarının pahaya etki eden bilgilerin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Paha Bilgi Merkezine elektronik olarak anlık gönderilmesi sağlanacak.

HİBE YERİNE FAİZSİZ KREDİ
Kalkınma ve Yatırım Bankası başta öncelikli dallar olmak suretiyle endüstri yatırımlarına takviyesi güçlendirecek. Plan periyodunda Banka’nın öz sermayesi 10 milyar artırılacak. KOSGEB dayanaklarından imalat sanayine ayrılan pay kademeli yüzde 75’e, öncelikli imalat sanayiine ayrılan pay da yüzde 50’ye çıkılacak. Hibe yerine faizsiz, uzun vadeli, geri ödemeli dayanak modelleri yaşama geçirilecek.

GENÇLERE MESLEK FIRSATI YARATILACAK
Üniversite öğrencilerine yönelik olarak 5 İstihdam Fuarı ve 10 meslek günü düzenlenecek. Kırsal bölümden kente göçün azaltılmasını sağlamak suretiyle kırsal alanda yaşayan 15-24 yaş kümesindeki gençlerin mesleksel eğitim kursları ile işbaşı eğitim programlarından yararlandırılmaları sağlanarak ilk önce bulundukları bölgelerde istihdam edilebilirlikleri artırılacak. Gençlere meslek planlama ve meslek tarzı konusu ile ilgili destek olmak maksadıyla Meslek Rehberliği Eğitimi Projesi gerçekleştirilecek

KAYNAK: SABAH

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort