EOKA nedir? EOKA ne demek, ne anlama geliyor? EOKA’nın açılımı ne?

EOKA nedir? Sorusu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin 100. yılı nedeniyle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun hesabından paylaşılan videonun sonrasında çoğu şahıs tarafınca merak edildi ve araştırıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun toplumsal medya hesabından paylaşılan videoda skandal bir kare yer aldı. Videonun Kıbrıs‘la alakalı kısmında Rum silahlı örgütü EOKA’nın Türk bayrağını ele geçirdiği imaj kullanıldı. Peki, EOKA nedir? EOKA ne demek, ne anlama geliyor? EOKA’nın açılımı ne?

EOKA NEDİR?

EOKA, (Ethniki Organosis Kyprion Agoniston: Kıbrıslıların Millî Mücadele Örgütü), Kıbrıs‘ta Britanya sömürge yönetiminin sonlanması ve adanın Yunanistan’a bağlanması (Enosis) için uğraşan Kıbrıslı Rum silahlı örgüttür.

EOKA açılımı : Ethniki Organosis Kyprion Agoniston

EOKA Türkçe açılımı : Kıbrıslıların Millî Mücadele Örgütü

EOKA OLUŞUMU

Liderlik:

EOKA, Yunan ordusundaki Rum bir subay olan; I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı’nda ve komünist karşıtı silahlı mücadelede etkinlik göstermiş Yeoryos Grivas liderliğinde kuruldu ve etkinlik gösterdi. Grivas, Bizans söylencelerinin kahramanı, işgalcileri Bizans topraklarından atmasıyla malum Digenis Akritas’a atfen “Digenis” takma ismini kullandı. Grivas’tan sonrasında komuta kademesinin ikinci sırasında, gene Yunan ordusunda subay olan, fakat saha deneyimi bulunmayan Grigoris Afksentiu vardı.

Amaçlar:

Filistin’de gerilla yöntemlerini kullanarak İngilizler ile savaşan ve sonunda İngilizlerin Filistin’i terk etmek zorunda bırakan Irgun’u misal almıştır. Yunan İç Savaşı’nda Yunan komünistlere karşı savaşım eden Grivas, 1951 senesinde adada gönüllüler biriktirerek Yunanistan’a eğitime götürmüştür. 1954 senesinde eğitimi alan savaşçılar ile Kıbrıs‘a geri dönmüştür. EOKA 1 Nisan 1955 tarihinde ilk sabotaj eylemini gerçekleştirmiştir.

Yunanistan’da eğitilen mensuplar İngilizlere saldırmışlardır. Ayrıca AKEL taraftarlarını ve İngilizler için çalışan Kıbrıslı Rumları öldürmeye çalışmıştır. Grivas, 1958 yılından sonrasında ise Kıbrıs Türklerini hedef alan saldırılara başlamıştır.

Kıbrıs Gündem Politika Dünya Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort