Epilepsi Nedir, Neden Olur? Epilepsi Nöbetinde Ne Yapılır? Epilepsi Öldürür Mü?

Beyindeki nöronların anormal elektriksel aktivitesinin yol açtığı nöbetlerle karakterize bir sinir sistemi bozukluğu olan Epilepsi araştırmaları sıklaştı. Nöbetlerle kendini yayınlayan ve toplum içinde Sara hastalığı olarak malum Epilepsi yol açar merak edildi. Milyonlarca kullanıcının gündeminde ilk başta bulunan epileptik nöbetler araştırılmaya başladı. Arama motorlarında Epilepsi nöbetinde ne yapılır? Epilepsi öldürür mü sorularına cevap arandı. Peki, Epilepsi nedir, niçin olur? İşte yanıtı..

EPİLEPSİ NEDİR? NEDEN OLUR?

Beyindeki anormal aktiviteye bağlı olarak değişik semptomlarla ortaya çıkabilen Epilepsi, muhtelif nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bunlar genetik yatkınlık, beyin travması, beyin tümörleri, enfeksiyonlar, doğum esnasında gerçekleştirilen hasar ya da birtakım metabolik bozukluklardır. Epilepsi belirtileri, nöbet türüne göre değişim gösterir. Epileptik nöbetler şu şekillerde sınıflandırılır;

Fokal (parçalı) nöbetler: Sadece beyinin bir bölgesini etkiler.

Basit fokal nöbetler: Bilinç kaybı olmadan ortaya çıkar. Kişi titreme, his değişimleri ya da ilginç duyumlar (örn. bir koku ya da tat) yaşayabilir.

Kompleks fokal nöbetler: Bilinç kaybı ya da değişiklikleriyle karakterizedir. Hasta genelde etrafındaki vakaları hatırlamaz.

Genelleşmiş nöbetler: Beynin tümünü etkiler.

EPİLEPSİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Absans nöbetleri: Kısa süreli şuur kaybı ile karakterizedir. Kişi göz kırpma ya da dudak cımbızlama gibi ufak hareketler yapabilir.

Tonik nöbetler: Kas sertleşmesiyle seyreden nöbetlerdir.

Atonik nöbetler: Kas tonusu kaybıyla seyreden nöbetlerdir. Hasta düşebilir.

Klonik nöbetler: Tekrarlayan, süratli kas halleriyle seyreden nöbetlerdir.

Myoklonik nöbetler: Ani kas seğirmeleriyle karakterizedir.

Bilinmeyen başlangıçlı nöbetler: Nöbet başladığında nöbetin türü belirlenemeyebilir.

EPİLEPSİ HASTALIĞI ÖLDÜRÜR MÜ?

Bir kişinin nöbet geçirdiğini düşünüyorsanız o şahsa zarar vermemesi için güvende olmasından emin olun. Başını koruyun ve nöbet sona erdikten sonrasında yan yatırın. Uzun süreli ya da ardı ardına nöbetlerde tıbbi yardım gerekiyor. Epilepsi hastalığı tek başına genelde ölümcül değildir. Ancak bazen ölüme yol açabilecek komplikasyonlara niçin olabilir. Bir nöbetin 5 dakikadan fazla sürmesi ya da nöbetlerin arka arkaya gelmesi ve kişinin aralarında tam anlamıyla bilincini kazanamaması halinde beyne oksijen gitmez ve hayati çekince oluşturabilir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort