‘Erken randevu’ vaadiyle yüzlerce vatandaşı dolandırdılar

Başvuru merkezlerinin internet sitelerini taklit eden dolandırıcılar, ‘erken randevu’ vaadiyle yüzlerce vatandaşı ağlarına düşürdü.

Koronovirüs pandemisi nedeniyle ülke sınırları kapatılmış, yurt dışı seyahatleri ertelenmişti. Pandeminin etkilerinin azalması ile yaşam normalleşirken değişik amaçlarla yurt dışına çıkacak vatandaşlar da vize için müracaat yapmak istiyor. Fakat Schengen vizesi başvurusu için buluşma alınamaması, bekleme sürelerindeki uzunluk ve ücretlerdeki artışlar hayalleri suya düşürdü. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar, müracaat merkezlerinin adlarını ve internet sitelerini taklit ederek ‘erken buluşma almak’ isteyen vatandaşlardan para topladılar. Çağrı merkezi bile kuran simsarlar, şekilleri duyanları şoke etti.

Yöntemleri ortaya çıktı!

Gitmek istediği ülke için internet üstünden vize müracaat bürosu arayan kişi, taklit internet sitesine yönlendiriliyor. Bu siteler arama motorunda reklam olarak üst sırada bulunuyor. 0850 ile başlayan bir numaranında bulunmuş olduğu site, arandığında telesekreter aracılığı ile müşteri hizmetleri personeline bağlanıyor. Telefondaki düzmece müşteri temsilcisi, birtakım seçenekler sunarak bir ay sonra ‘vize randevusu’ veriyor. Bir de inandırıcılığı arttırmak için saat seçenekleri de sunuyor.

Sonrasında e-posta üstünden lüzumlu evrakların gönderileceği söyleniyor. 100 ile 120 euro olan müracaat tutarının mesai sonuna kadar ödenmesi gerektiğini, ödenmemesi durumunda randevunun iptal edileceğini belirtiyor. Yaşanan vize problemi nedeniyle erken buluşma fırsatını kaçırmak istemeyen vatandaşlar, verilen IBAN numarasına istenen bedelin ödemesini yapıyor. IBAN numarasına para gönderilirken, hesap sahibi yetkili aracılık şirketinin harfleriyle oynanmış, internet sitesindeki isimden değişik bir isim oluyor. Sahte müşteri temsilcisi para hesaba geçtikten sonra iletişim kurarak istenen belge listesini gönderiyor.

Bu vaziyet ‘danışmanlık hizmeti’ açıklaması için kılıf oluşturuyor. Randevusunun geçerli bulunduğunu sanarak evrak toplamakla uğraşan yurttaş buluşma günü geldiği zaman acı reel ile karşılaşıyor. Bir ayın sonunda taklit olan siteye ve daha önceden aranılan ve buluşma alınan telefon numarasına da ulaşılamıyor. Dolandırıcılar, vizeye aracılık ve danışmanlık hizmetleri ismi altında şahıs başı 120 euro aldı.

Şikayet verileri açıklandı! Yüzde 715 arttı

Çözüm platformu Şikayetvar, vize aracılık ve danışmanlık firmalarıyla alakalı verilerini açıkladı. Geçen yıla göre bu yaz döneminde şikayetler yüzde 715 arttı. Özellikle temmuz ayında şikayetler yüzde 1229 arttı.

Online çözüm platformu olarak hizmet veren Şikayetvar, vize aracılık ve danışmanlık firmalarıyla alakalı verileri açıkladı. Geçtiğimiz yıla göre 2022 yazında alakalı şirketler hakkındaki şikayetlerin yüzde 715, bilhassa de temmuz ayında gerçekleşen şikayetlerin yüzde 1229 artış gösterdiği ortaya çıktı.

Şikayetvar’da yayınlayanan şikayetlerden bazıları:

Davetiyem geldi vize alamıyorum,

“Polonya çabalama davetiyem gelmek suretiyle fakat bir türlü vize randevusu alamıyorum. Antalya’daki şubeye bile gittim buluşma vermediler.”

Artık mental olarak tükendim

“İtalya gezgin vizesi için müracaat yaptık, günlerdir sonuçlanmadı. Artık mental olarak tükendim. Hiçbir malumat vermiyor.”

Uçuşa 4 gün var, 11 hafta bekletiyorlar

“26 Ağustos’ta 15 günlük Schengen vizesi başvurusu yaptım. Uçuşuma 4 gün kalmasına karşın ne İzmir Alman konsolosluğuna ulaşabiliyorum ne de aracı firmaya… Şu anda 11 haftadan bahsediyorlar.”

130 gündür buluşma alamadım

“4 Haziran’da milli vize aile birleşimi için müracaat yaptım. Bugün 14 Ekim, 130 gün geçmiş olduğu halde buluşma zamanı alabilmiş değilim. Maalesef aracı şirketin internet sayfasında 8-10 hafta yazdığı halde hemen hemen buluşma zamanı alamadım.”

Haftaya düğün var vizem yok

“Belçika’da 1 hafta sonra düğünüm var fakat hâlâ vizeden bir haber yok.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort