Erzurumluların soğuktan korunma sırrı: Antioksidan ve şifa deposu

Uzmanlar tarafınca yüksek gıda maddesi ve antioksidan içinde ne olduğu sebebiyle sıhhatli bir gıda olarak anlatılan kızılcık, Erzurum’un şimal ilçelerinde olabildiğince fazla bulunuyor. Bu günlerde civarda kızılcık hasadının sonlarına gelinirken, köylerde bununla ilgili aceleci bir koşturmaca yaşanıyor. Toplanan kızılcığın azca bir bölümü iç pazarda satılırken mühim bir bölümü yurttaşları kendi gereksinimleri için değerlendiriliyor. 

SOĞUK KIŞ GÜNLERİNİN VAZGEÇİLMEZİ

Erikli Mahallesi, geleneksel kızılcık üretiminin ve şifa deposunun bir merkezi haline gelmiş durumda. Kızılcıklar özenle toplanıyor ve bu tabii gömü çoğu sıhhatli ürünün yapımında kullanılıyor. Şerbet, ekşi pestil, reçel, marmelat, komposto ve kızılcık kurusu, mahalle sakinleri tarafınca el emeği ile üretiliyor. Erikli Mahallesi’nin bu leziz ve besleyici ürünleri, yalnızca lezzet açısından değil bunun yanı sıra sıhhat açısından da büyük bir öneme sahip. Kızılcık, antioksidanlar bakımından varlıklı olmasıyla biliniyor ve çoğu hastalığın şifası olarak kabul ediliyor. Yörede bilhassa soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilen kızılcık ürünleri, Erikli Mahallesi’nde uzun uzun yıllardan beri olmazsa olmaz bir ürün ve tat olarak gösteriliyor.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Erikli Mahallesi sakinleri, kızılcık hasadı ve mamüllerin yapımı esnasında bir araya gelmiş olarak hem geleneksel şekilleri sürdürüyor hem de mahalle ekonomisine katkı sağlıyor. Kızılcık meyvesinin asidik bir yapısı bulunuyor. Bunun yanısıra idrar yolunda istenmeyen bakterilere müdahale edebiliyor ve idrar söktürücü rolü görüyor. Kızılcık sıklıkla meyve suyu ya da kurutulmuş meyve olarak tüketiliyor. Karbonhidrat ve lif açısından varlıklı bir meyve olan kızılcık; E, K, C vitamini ve manganez gibi vitamin ve mineraller içeriyor. Mesane, mide ve karaciğerin yanısıra diyabet yaralarını da içeren problemleri tedavi etmek için de kullanılıyor. Kızılcık içinde yer edinen C vitamini bağışıklığın desteklemesinde etkili oluyor ve bedenin kolajen üretim sürecinde görülüyor. Cilt, eklem sağlığı ve genel vücut sağlığının iyileşmesinde mühim bir rol oynuyor.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort