Et ve süt ürünlerine denetim

İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz, ilki 21 Ağustos’ta başlayan yoğunlaştırılmış denetimler kapsamında bugüne dek Ankara’da 12 binin üstünde işletmenin denetlendiğini, 46 işletmeye de toplamda 1,5 milyon TL yönetimsel para cezası uygulandığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce sene boyu yapılan rutin denetimlere ilaveten, farkındalığın artırılması amacıyla eş zamanlı denetimler başlatıldı. Bu kapsamda, Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri üretim tesislerine yönelik denetimler yapıldı. Denetimlerde, son tüketim tarihi, katkı maddeleri, muhafaza koşulları ile hijyen ve temizlik gibi muhtelif kriterler yönünden incelemeler yapıldı. Denetimlerde hijyen koşullarının yanı sıra etlerin depolandığı alanların sıcaklığı, onay belgelerinin olup olmadığı, mamüllerin etiket detayları test edilerek, incelenmek suretiyle etlerden numuneler alındı. Akyurt ilçesinde incelenen et işletme tesisinde birtakım eksiklikler belirleme edilirken, eksikliklerin giderilmesi için işletmeye süre tanındı.

‘DAHA ETKİLİ DENETİMLER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’

Denetimlerin sonrasında basın mensuplarına izahat yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz, “Gıda denetimleri sene süresince devam ediyor; fakat birtakım zamanlar birtakım sektörlerde daha yoğun, daha etkili denetimler gerçekleştiriyoruz. Bugün ilçemizde bir et işleme tesisinde ekiplerimizle birlikte test gerçekleştirdik. Şu anda Ankara genelinde 320 besin test görevlisi, bu bahsettiğim üç sektöre yönelik test yapıyor. Bu denetimlere aşağı yukarı 40 gün ilkin bu toplu tüketim yerlerinde; restoran, kafe, lokanta, otel gibi yerlerle başladık. Akabinde gene tüketicinin yoğun olarak alışveriş yapmış olduğu market, şarküteri, kasap gibi yerlerde denetimler gerçekleştirdik. Bu üçüncüsü daha fazla imalat, üretim yerlerinde yapılıyor. Tabii bu işletmede yaptığımız genel denetimlerde birtakım eksiklikler belirleme ettik, işletme mühim seviyede asgari yöntem ve hijyen koşullarını sağlıyor. Ama belirleme ettiğimiz eksikliklerle alakalı de bir müddet vereceğiz, yeniden o süre sonunda besin test görevlerimiz bir daha burada test yapacaklar” dedi.

‘DENETİMLER YIL BOYU DEVAM EDECEK’

Korkmaz, ürünlerden alınan numunelerin yetkili laboratuvarlarda inceleneceğini, doku tayinine, içindeki yağ oranına bakılacağını anlatım etti. Korkmaz, araştırma kararında bir uygunsuzluk çıkması durumunda yönetimsel yaptırımlar uygulanacağını vurgulayarak, “Şimdiye kadar üçüncüsünü de gerçekleştirdiğimiz bu yoğun denetimler kapsamında toplu tüketim yerleri, satış bölgeleri ve bugün de imalat bölgeleri dahil olmak suretiyle her üç seferberlik kapsamında aşağı yukarı 12 binin üstünde işletme denetlendi ve bu denetimlerde 700 civarında uygunsuzluk belirleme edildi. Çıkan birtakım negatif numuneler, eksiklerini tamamlamayan işletmelerle alakalı 46 işletmeye de şimdiye kadar 1,5 milyon TL yönetimsel para cezası uygulandı. Tabii denetimler bundan sonraki süreçte de sene süresince devam edecek” diye konuştu. 2 Ekim’de başlayan et, süt ürünleri ve yumurta işletmelerine yönelik denetimler 13 Ekim’e kadar devam edecek. (DHA)

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort