Etraf idare hizmetleri hakkında yönetmelikte değişikliğe gidildi

Yönetmelikte, 7410 sayılı Etraf Kanunu ile Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 4. hususu kapsamında ”Çevre görevlisi” lafı kaldırıldı. İşletmelere  ”Yer Uygunluk Yazısı” zorunluluğu getirilen yeni yönetmelikte işletmeler ile şirketler ortasında yapılacak mukavelelerin, Bakanlık tarafınca belirlenen ”Asgari Fiyat Tarifesi” üzerinden yapılması şartı da gene belirlendi.

Yapılan değişiklikle, çevre idaresi hizmeti veren çalışanın ve çevre danışmanlık firmalarının niteliği ve niceliği, çabalama şartları, danışmanlık fiyatları, yeni mezun istihdam edilmesi suretiyle mevzular karar dibine alındı. Ayrıyeten bu yönetmelikle çevre idaresi hizmeti alanında mevcut 674 çevre danışmanlık firmasına ve yeni açılacak firmalara ek kriterler getirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Etraf İdaresi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’te değişikliğe gitti. Yapılan değişiklikle, Etraf Kanunu ile Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 4. unsuruyla ”Çevre görevlisi” lafı kaldırıldı.

Bakanlık açıklamasında kanunda meydana getirilen değişikliğe istinaden 30 Temmuz 2019 tarihindeki ve 30847 sayılı Etraf İdaresi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’in yürürlükten kaldırılarak, yeni yönetmeliğin 1 Kasım 2022 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olduğu laf edildi. Bu kapsamda kanunda meydana getirilen değişikliğin yönetmeliğe yansıtılması ve hizmet kalitesinin artırılması emeliyle yönetmelikte değişikliğe gidildiği belirtildi.

Yürürlüğe giren yeni yönetmelikle, çevre idaresi hizmeti veren işçinin ve çevre danışmanlık firmalarının niteliği ve niceliği, çabalama şartları, danışmanlık fiyatları, yeni mezun istihdam edilmesi suretiyle konuların karar dibine alındığı da Bakanlık açıklamasında yer aldı.

”Yönetmelikle, çevre idaresi hizmeti alanında mevcut 674 çevre danışmanlık firmasına ve yeni açılacak firmalara ek kriterler getirildi”

Bakanlık açıklamasında, yönetmelikle çevre idaresi hizmeti alanında mevcut 674 çevre danışmanlık firmasına ve yeni açılacak firmalara ek kriterler şu halde sıralandı:

– Etraf danışmanlık şirketi yeterlilik evrakı müracaatlarından evvel, şirket ofisinin fizikî kaidelerinin makul olduğuna ait ”Yer Uygunluk Yazısı” zaruriliği getirildi.

– Etraf danışmanlık firmaları tarafınca işletmelere verilen çevre idaresi hizmeti karşılığı işletmelerce ödenecek hizmet bedelinin standart hale getirilmesi ile hizmet verenler ortasındaki haksız rekabetin önüne geçilmesi hedefiyle, işletmeler ile şirketler ortasında yapılacak kontratların Bakanlık tarafınca belirlenen en az fiyat tarifesi üstünden yapılması şartı getirildi.

– Firmada çalışacak işçi sayısında artışa gidilerek, yeni mezun istihdamının önü açıldı.

– İşletmede meydana gelecek çevre hakkında uygunsuzluğun çevresel etkisinin ehemmiyetine nazaran en geç 90 gün içerisinde giderilmesi zaruriliği getirildi.

– Çalışanın çalmış olduğu firmada sadece çevre mevzuatı kapsamında çalışması sağlanarak çevre idaresi hizmetinin kalitesinin artırılması tarafında kararlar eklendi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort