Evlilik tazminatı nedir? Evlilik tazminatı nasıl hesaplanır?

Kadın işçinin evlilik sebebiyle işten ayrılmasından sonrasında muhtelif şartlara bağlı olarak ödenen evlilik tazminatı nikah tazminatı şeklinde de bilinir. Peki, evlilik tazminatı nedir? Evlilik tazminatı iyi mi hesaplanır?

EVLİLİK TAZMİNATI NEDİR?

Sadece hanımlara tanınmış bir hak olarak malum evlilik tazminatı alabilmek için, evlilik sebebiyle işten ayrılma bu haktan istifade etmek için geçerli bir sebeptir.

Özetle evlenen bir kadının evlilik sebebiyle işten ayrılması durumunda almış olduğu tazminata evlilik kıdem tazminatı denir.

Nikah tazminatı şeklinde de malum evlilik tazminatı için 1476 sayılı İş Kanunun 14’üncü maddesine göre birtakım kurallar düzenlenmiştir.

Bir kadının evlilik tazminatı alabilmesi için, işverene bağlı olarak minimum 1 sene çalışması, evlenmesi durumunda 1 sene içinde kendi arzusu ile işten ayrılması ve evlilik nedeni ile işten çıktığını dilekçe ile işverenine bildirmesi gerekmektedir.

İşçinin, işverene bağlılığının ve sadakatinin bir karşılığı olup, evlilik gibi fesih hallerinde minimum bir senelik çalışması olan işçiye ödenmesi ihtiyaç duyulan para işveren tarafınca karşılanmak zorundadır.

EVLİLİK TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Bir yıldan fazla devam eden süreler için de aynı nispet üstünden ödeme yapılmaktadır. Kişinin işe giriş tarihi, işten çıkış tarihi, aylık brüt maaşı, senelik toplam brüt ikramiye, aylık brüt yiyecek ve ulaşım tutarı ve öteki brüt ödemeler yazılır ve buna göre kişinin alacağı evlilik tazminatı ortaya çıkarılır.

Özetle son alınan aylık maaş (brüt olarak ücret), çalışılan sene ile çarpılır. Sonrasında tutara yiyecek ve prim ücretleri de dâhil edilerek ödeme yapılır.

Evlilik tazminatına, evlenme tarihinden itibaren 1 sene boyunca başvura bilinmektedir. Ayrıca evlilik sebebiyle işten çıkan hanım çalışan, yeniden işe dönebilmektedir.

Evlilik tazminatı hesaplanırken şahıs senelik izin kullanmamışsa ya da ödenmeyen fazla mesai tutarı vb. gibi ücretleri var ise onu da almaktadır.

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam sene için 30 günlük brüt ücret ücretinde kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir. Ayrıca günümüzde gelişen teknoloji vasıtası ile evlilik tazminatı hesaplama prosedürü web üstünden basit bir halde yapılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort