Evvabin namazı nedir? Evvabin namazı nasıl kılınır?

Müslümanlar beş vakit namaz kılar. Bu vakitlerin haricinde kılınan namazlara nafile namaz denir. Evvabin namazı da nafile namazdan sayılmakta olup Allah katına manevi olarak yakınlaşmaya vesile olmaktadır. Peki, Evvabin namazı nedir? Evvabin namazı iyi mi kılınır?

Müslüman mümin sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak suretiyle beş vakit namaz kılar. Bu kılınan namazlara vakit namazları denmektedir. Vakit namazları haricinde kılınan namazlar da bulunmaktadır. Bunlara Nafile namazları denmektedir.

Beş vakit haricinde kılınan bu namazlar ne farz ne de vaciptir. Ancak bu namazlar kılındığı vakit sevap olan fakat kılınmazsa günah sayılmayan namazlardır. Yani mendub ve müstahab düşünülen namazlardır. Bu namazlardan bir tanesi de evvabin namazı olarak kabul edilir.

EVVABİN NAMAZI NEDİR?

Evvabin namazı mendup olup bunun yanı sıra müstahab düşünülen bu nafile namazlarından biridir.

Akşam namazını takiben kılınan evvabin namazı günahlardan arınmak yoluyla hayırlara vesile işler yaparak Allah’a yakınlaşmadır.

Evvabin namazının çoğul bir anlamı vardır. Bu çerçevede Allah Celle Celaluhu katına fazla itaatte bulunanların namazı olarak nitelendirilir.

Evvabin ‘evvâb’ sözcüğünün çoğuludur. Bu kapsamda sığınan ve tövbe eden anlamına gelen evvâb çoğul olunca tövbe edenler, sığınanalar olmaktadır. Böylece evvâbîn namazı da tövbe ederek Allah’a sığınan kişilerin kıldığı namazdır.

EVVABİN NAMAZI NASIL KILINIR?

Evvabin namazı en münasip şekilde 6 rekat olarak kılınması genel kabul görmektedir. Ama evvabin namazını 2 ya da 4 rekat şeklinde kılmak da mümkündür. Eğer bu namaz 6 rekat şeklinde kılınacaksa 2 rekattan 3 kere kılınması uygundur.

Peygamberimiz evvabin namazının vaktinin kuşluk tarihi bulunduğunu özellikle belirtmiştir. Böylece akşam tarihi kılınan bir namaz olduğu bilinmektedir. Bu sebeple akşam namazı kılındıktan sonra kılınmaktadır. Çünkü akşam ezanını müteakip akşam namazının eda edilmesi gerektiğinden onun sonra evvabin namazını eda etmek gerekmektedir.

1.Rekat: İlk olarak ‘Niyet ettim Allah rızası için altı rekat evvabin namazı kılmaya’ şeklinde niyet edilir. Niyetten sonra ‘Allah-u Ekber’ denerek eller bağlantı kurarak evvabin namazına başlanır. İlk olarak Subhaneke okunması mümkün ve daha sonra besmele çekerek sonra Fatiha suresi okunur. Arkasından Kur’an’dan bir sure okunması mümkün ve rükua gidilir. Rükudan sonra secdeye gidilir, secdeden doğrulur ve yeniden secdeye gidilir. Ayağa kalkılır ve sonra ikinci rekata geçilir.

2.Rekat: Besmele çekip Fatiha suresi okunarak evvabin namazının ikinci rekatı kılınmaya başlanır. Sonra Kur’an’dan bir sure okunması mümkün ve rükua gidilir. Rüku’nun sonra secdeye gidilir ve secdeden doğrulup yeniden secdeye gidilir. İkinci rekat oturuşunda Ettahiyyatu okunması mümkün ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır.

3.Rekat: Besmele çekere Fatiha okunması mümkün ve sonra Kur’an’dan bir sure okunarak rükua gidilir. Sonra secdeye gidilir ve doğrulduktan sonra yeniden secdeye gidilir. Ayağa kalkılır ve dördüncü rekata geçilir.

4.Rekat: Besmele çekilir ve sonra Fatiha ile Kur’an’dan bir sure okunur. Sonrasında secdeye gidilir ve secdeden doğrulup yeniden secdeye gidilir. Daha sonra oturulur ve Ettehiyyatu okunması mümkün ve beşinci rekat için ayağa kalkılır.

5.Rekat: Besmele çekilir ve Fatiha, sonra Kur’an’dan bir sure okunur. Secdeye gidilir ve secdeden kalkıldıktan sonra yeniden secdeye gidilir. Daha sonra son rekata geçmek için ayağa kalkılır ve 6.rekata geçilir.

6.Rekat: Besmele çekilerek Fatiha suresi ve arkasından Kur’an’dan bir sure okunur. Rüku’nun sonra secdeye gidilir ve oturulur. Tekrar secdeye gidilir ve oturulur. Son oturuşta Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Son olarak sağa ve sola ‘Es selamu aleyküm ve rahmet’ullak’ diyerek selam verilir ve evvabin namazı tamamlanır.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort