Eyyam-ı bahur sıcakları başlıyor: İstanbul’da sıcaklık 39 dereceye çıkıyor

Türkiye’ye kavurucu sıcaklar geri dönüyor. Uzmanlar, İstanbul’da Eyyam-ı bahur sıcaklarının çarşamba günü başlayacağını ve perşembe günü zirveye ulaşacağını belirtiyor. İstanbul’da çarşamba ısı 35 dereceye, perşembe günü ise 39 dereceye kadar çıkması bekleniyor.

Halk içinde “kavurucu sıcak” olarak malum Eyyam-ı bahur’un yarından itibaren etkili olması bekleniyor.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı ve Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, Eyyam-ı bahur sıcaklıklarının Kuzey Afrika’dan Türkiye’ye geldiğini belirterek, bugünden itibaren sıcaklıkların kademeli olarak yükseleceğini aktardı.
Yurdun batı kesiminde görülmesi beklenen sıcaklıkların İstanbul’da da etkili olacağını dile getiren Tek, “İstanbul’da Eyyam-ı bahur sıcakları çarşamba günü başlayacak, perşembe günü ‘pik’ noktaya ulaşacak. İstanbul’da çarşamba ısı 35, perşembe günü 39 dereceye kadar çıkacak. Bugünle perşembe içinde aşağı yukarı 8 derecelik bir ısı artışı olmasını bekliyoruz. Hafta sonuna doğru ısı kademeli olarak azalmaya başlıyor. Hafta sonu ısı 35 aşama civarında olacak. Toplamda 4 gün İstanbul’da sıcak hava dalgasının etkili olmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
Geçen ayın sonuna doğru yaşanılan sıcak hava dalgasının bu sefer olmayacağına vurgu yapan Tek, bu sıcak hava dalgasının 4-5 aşama daha düşük olacağını anlatım etti.
Tek, yaşanılan ısı sonrası İstanbul’da yağmur beklenmediğini anlatarak, “Çünkü sıcaklıklar geçen sefer olduğu gibi derhal azalmıyor. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı’nda İstanbul’da en yüksek sıcaklığı 41,3 aşama olarak kayıt dibine almıştık. Hemen ertesi gün ısı 12 aşama birden düşmüştü. Bu vaziyet yağışa niçin olmuştu. Ancak bu sefer bu şekilde bir vaziyet yok.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların bu zamanda sıcaklara dikkat etmesi icap ettiğini vurgulayan Tek, şunları kaydetti:
“Vatandaşların saat 10.00 ila 16.00 içinde güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekiyor. Dışarıya çıkanların ise aleni renkli elbiseleri tercih etmeleri önemli. Ayrıca bu sıcak günlerde su tüketimi oldukça olmalı, proteinli besinlerden kaçınılmalı. Sıcaklığın pik yapacağı saatlerde bedeni zorlayan işlerden kaçınmakta önemli.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort