Fabrika önünde hareket yaptılar: İznik Gölü işgal ediliyor

Bursa ‘da Türkiye’nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü’nün etrafındaki endüstri tesislerinin gölü kirlettiğini ve su çekilmesine yol açtığını ileri devam eden Bursa Su Kolektifi, fabrikaların önünde ellerinde, “Ekokırım suç mahalli” yazılı döviz ile aksiyon yaptı.

Bursa Su Kolektifi, İznik gölüne kıyısı olan Orhangazi ilçesindeki endüstri tesislerinin önünde, İznik Gölü’ndeki kirliliğe ve su çekilmesine dikkat çekmek için ellerinde “Ekokırım hata mahalli” yazılı döviz ile hareket yaptı. Bursa Su Kolektifi üyeleri, ziraat topraklarının üstüne endüstri tesislerinin inşa edilerek İznik Gölü’nün adeta işgal edildiğini söyledi.

“GÖLÜ KİRLETEN BÜYÜKLÜ KÜÇÜKLÜ TESİSİN ÜRETİMİNE MÜSAADE VERİLDİ”

Gölün etrafındaki fabrikaların önündeki aksiyondan sonrasında İznik’te basın açıklaması yapan Bursa Su Kolektifi, şu laflara yer verdi;

“İznik Gölü’nün Orhangazi kıyısında gölü kirleten büyüklü küçüklü birden fazla tesisin imaline müsaade verildi. İznik Gölü’nün problemi kirletilmesi olmasıyla birlikte göl su makûs yüksekliğinin daima düşmekte oluşudur. Bunun sebebi kolaylıkla iklim değişikliği diye geçiştirilemez.

Gölden ve gölü besleyen derelerden daima artan miktarda endüstri ve ziraî kullanım gayeli yasal ve yasa dışı su çekimi sürdükçe, yeni endüstri tesislerine, yeni inşa edilen barajla müsaade verildikçe İznik Gölü su yüksekliği düşmeye devam edecektir.”

“10 MİLYON METREKÜP SU KULLANIM İZNİ”

Açıklamada, “İznik Gölü’nden resmi su kullanım müsaadesi bilinmiş olduğu kadarıyla yılda 10 milyon metreküp suretiyle devasa ölçüyle ile Gemlik Gübre başı çekmektedir. Hakkında oluşturulan proje iptali davalara rağmen imali devam eden Meyra Madencilik tesislerine şimdilik yılda 200 bin metreküp su verileceği mevzusu ile ilgili DSİ ile yapılma sözleşme bulunmaktadır” denildi.

“AKP TARAFINDAN ÇIKARILAN ‘AF KANUNU’ İLE DAVALAR DÜŞÜRÜLDÜ”

ABD’li ziraat firması Cargill’in de eleştirildiği açıklamada, şu şekilde denildi;

“Doğrudan İznik Gölü’nden su kullanmasa da aslında maksimum su kullanan ABD’li ziraat monopolü Cargill’in mısır şurubu üretim tesisleridir. Yakın geçmişte Bursa Barosu öncülüğünde ile ilgili oluşturulan davalarla iki defa Yürütmeyi Durdurma ve bir kere de Kapatma sonucu olmasına rağmen Cargill sırf 47 gün kapatılabilmiş ve muz cumhuriyetlerine yaraşır biçimde hakkındaki suçlamalara AKP Hükümeti tarafınca çıkarılan bir çeşit af kanunu ile davalar düşürülmüştür.

Cargill yer altı suyu kullanır. Lakin yeraltı su akiferlerinin birbiriyle ve özellikle göl suretiyle büyük su kütleleriyle kontaklı olduğu ilmi gerçektir. Bu nedenle Cargill, İznik Gölü’nden su kullanmıyor demek yanlıştır, aldatıcıdır. Cargill inşa edilmiş olduğu sene ÇED Raporundan meydana getirilen hesaplamayla Orhangazi ilçesi şebeke suyuna bir yılda verilen su ölçüsü kadar su kullanarak atık suyu Karsak Deresine boşalttığı bilinmektedir. Cargill ortadan geçen vakitte kapasitesini kat kat arttırdı münasebetiyle su su kullanım ölçüsü da birebir miktarda arttı.”

DÖKTAŞ FABRİKA ALANI SANAYİ BÖLGESİ İLANI EDİLMİŞTİ

Döktaş fabrikası kapasite artışına da tepki yayınlanan açıklamada, “Döktaş fabrikası ÇED Kapsam Dışı sonucuna Bursa Barosu’nun açmış olduğu davada mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bunun üstüne 8 Haziran’da Cumhurbaşkanı Kararıyla endüstri tesisi içerisinde onca fabrikadan yalnızca Döktaş’ın yeri, endüstri bölgesi duyuru edildi. Biz BSK olarak kelam mevzusu Cumhurbaşkanlığı sonucu ve kanun teklifinin hemen geri çekilmesini, etrafa ekolojiye titiz kararlar alınmasını istek ediyoruz” daveti yapıldı.

GÖLÜN KİRLETİLMESİYLE OLUŞAN SİYANOBAKTERİ TEHDİDİ

İznik Gölü’nde siyanobakteri görüldüğünü de belirten Bursa Su Kolektifi, açıklamasını şu şekilde tamamladı;

“İznik Gölü’nde görülen siyanobakteri oluşumuna yol açan birebir müsilajda olduğu suretiyle sudaki oldukça azot ve fosfordur. Bu nedenler kanalizasyon, ziraî atık ve ziraat deva kaynaklı olarak artmaktadır. Bu sene İznik Gölü’nde oldukça seviyede gözlenen siyonabakteri felaketine rağmen Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ ve İznik Belediyesi sorumluluğundaki ilçe kanalizasyon sistemi yetersizliği uzun müddettir tahlil beklemektedir. Kurumların ilgisizliği kirliliği ve siyanobakteriyi daha da arttırmaktadır. Biz BSK olarak Belediyelerden meseleye acele tahlil bulmasını, kanalizasyon arıtma kapasitesini gelecekteki nüfus durumunu da göz önüne bulundurarak hemen ileri arıtma sistemi inşa etmelerini istek ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort