Geleceğini kuran kadınlara destek

Ne eğitimde ne istihdamda bulunan (NEET), 18-29 yaş arasındaki genç kadınların güçlenmelerini, sosyal ve ekonomik hayata etken katılımlarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen uygulama ile yedi projenin desteklenmesine karar verildi. Aralarında depremden etkilenen illerin de bulunduğu 20 ilde uygulanacak yedi projeye toplam 6 milyon 400 bin TL bağışlama desteği verilecek.

“Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi Hibe Programı”na, depremden etkilenen iller başta olmak üzere, yoğun bir ilginin bulunduğunu vurgulayan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, projeyi şu şekilde anlattı:

“50 yıla yaklaşan geçmişimizde bütün bireylerin haklardan eşit yararlandığı bir cemiyet idealiyle durmaksızın çalışıyoruz. Bu gaye uğruna, Türkiye’de ve dünyada büyük bir soruna işaret eden ne eğitimde ne istihdamda bulunan (NEET) genç hanımlar için Şubat 2022’de harekete geçtik. Ülkemizde, 18-29 yaş arasındaki 3,5 milyon genç kadının problemini gündeme taşımak, onların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak ve kamuoyunda farkındalık kurmak için 1,5 senedir etken olarak çalışıyoruz. Genç kadınların kendilerine en yakın iş, yetişim ve eğitim fırsatlarına ulaşabilmelerini sağlayacak Fırsatlar Haritası’nı kamu, hususi sektör ve sivil cemiyet kuruluşlarının katkılarıyla onların hizmetine açtık. Pek oldukça hususta gerçekleştirdiğimiz şahsi gelişim ve mesleki beceri eğitimleriyle donanımlı bir halde iş hayatına giriş yapmaları için yardımcı verdik, hala da bu desteğimizi sürdürüyoruz.”

Mentorluk programı

“Projemizin en değerli çalışmalarından biri olan mentorluk programı ile kariyerinde ilerlemiş 500 mentor ile NEET kadınların görüşebilecekleri bir platform sağladık. Ne sevinçli ki bu görüşmeler kararında oldukça değerli geri dönüşler, işe giriş haberleri aldık. Şimdi de projemizin tesirini daha büyük alana yayacak Hibe Programı’na başlıyoruz. Vakfımız çatısı altında 17 senedir kesintisiz olarak süren Hibe Programı’ndaki tecrübemizi şimdi de NEET kadınların destekleneceği projelere aktaracağız. Afet bölgesi başta olmak suretiyle projemizin pilot illerinin de bulunduğu toplam yedi projeye bağışlama desteği sağlayacağız. Bu projelerin en mühim ve ortak özelliği sonunda istihdam hedefinin olması. Böylesine değerli projelere yol arkadaşlığı yapacağımız ve kararında NEET kadınların işe yerleştiklerini göreceğimiz için oldukça heyecanlıyız.”

Hibe almaya hak kazanan projeler

– Başkent Sanayicileri Derneği’nin Sanayide NEET Kadınlar projesi ile NEET hanımlara imalat sanayi, endüstriyel otomasyon, CNC ve kaynak teknolojileri alanında eğitimler verilerek istihdam edilmeleri amaçlanıyor. Ankara’da uygulanacak projede bunun yanı sıra organize endüstri bölgesinde eşitlik ilkesinin yaygınlaştırılması ve iş yerlerinin hanım istihdamı için iyileştirilmesi amacıyla firmalara yönelik fırsat eşitliği eğitimleri verilecek.

– Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın NEET Kadınların İş Gücü Piyasasında Dayanıklılığının Geliştirilmesi projesi ile NEET kadınların istihdama katılmalarını kolaylaştırmak için iş gücü gereksinimleri doğrultusunda eğitimler yoluyla güçlendirilmeleri ve genç kadınların istihdamını sağlayacak firmalarla iş birlikleri kurulması amaçlanıyor.

– İzmir Ticaret Borsası Eğitim Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı’nın (BORSAV) Denizin Üreten Kadınları projesi ile İzmir’de yaşayan NEET kadınların mesleki eğitimler yoluyla, su ürünlerini işleyen ve satan işletmelerde ve balık ağı üretim merkezlerinde istihdam edilmeleri amaçlanıyor.

– Kodluyoruz Derneği’nin Yazılımla Güçlenen Kadınlar projesi, NEET kadınların uygulama ve sosyal beceri eğitimleri ile güçlenmesini, kurulacak iş birlikleri yoluyla bilişim ve teknoloji sektörlerinde istihdam edilmelerini hedefliyor. Adana’da Seyhan Belediyesi ortaklığıyla gerçekleştirilecek projeye katılacak genç kadınlar, eğitimler kapsamında kentin problemlerine yönelik teknolojik çözümler de geliştirecek.

– Osmaniye Belediyesi’nin Afet Kadınlarının Yeşeren Umutları projesi, depremden etkilenen NEET kadınların, Osmaniye’de kurulacak Gastronomi Merkezi’nde mesleki eğitimler yoluyla istihdama katılımlarını sağlamayı amaçlıyor. Proje; Osmaniye Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İŞKUR, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve Organize Sanayi Bölgesi iş birliğiyle hayata geçirilecek.

– SistersLab Bilim ve Teknolojide Kadın Derneği’nin Kadın Yazılımcıların Mentorluk ve Eğitimler Aracılığı ile Güçlenmesi projesi, mühendislik bölümlerinden mezun olan NEET kadınların yöntem ve destekleyici eğitimlerle DevOps, Siber Güvenlik, Oyun Geliştirme ve UI/UX Tasarımı alanlarında düzenleyeceği akademiler ile yetkinliklerinin artırılmasını sağlayarak iş gücüne katılmalarını amaçlıyor.

– Yenilikçi İnsan Kaynakları Derneği’nin İnsan Kaynakları Alanında NEET Kadınlar projesi, Adana’da yaşayan NEET kadınların yenilikçi eğitimler ve mentorluk uygulamaları yoluyla desteklenmesi ve iş imkânlarının geliştirilmesi ile insan kaynakları alanında istihdam edilmelerini amaçlıyor.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort