‘Gizemli hepatit’ Japonya ve Kanada’ya sıçradı

Dünya çapında değişik ülkelerde çocuklarda gözlemlenen ‘gizemli hepatit’, Asya’ya ulaştı. Japonya’da, sebebi meçhul akut hepatit ya da karaciğer iltihabı vakası, 21 Nisan’da belirleme edildi. Çocuğun, ‘gizemli hepatit’in araştırılan ihtimaller içinde sebeplerinden adenovirüs ve Covid-19 testleri olumsuz çıktı. Sağlık Bakanlığı daha çok detay vermeden hastanın karaciğer nakli olmadığını söyledi.

Kanada Halk Sağlığı Kurumu salı günü yapmış olduğu açıklamada, ufak çocuklarda meçhul şiddetli akut hepatit raporlarını araştırdıklarını duyururken vakaların sayısını ya da konumlarını açıklamadı.

140’ı Avrupa’da ve çoğunluğu 110 olayla İngiltere’de olmak üzere, şimdiye kadar dünya çapında çocuklarda 190 gizemli akut hepatit olayı rapor edildi. İsrail ve ABD’de diğer olaylar da belirleme edildi. On yedi çocuk ağır hastalıktan kaynaklı karaciğer nakline gereksinim duydu.

The Guardian’ın haberine göre, Amerika Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, geçen hafta ülke çapında yapmış olduğu uyarıda, ilk vakaların ekim ayında Alabama’da belirleme edildiğini açıkladı. İngiltere’deki ilk olaylar ise ocak ayında kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgınla bağlantılı olarak minimum bir ölümü doğruladı. Birleşmiş Milletler (BM) sıhhat kuruluşu, vakaların bir ay ile 16 yaş arasındaki çocuklarda rapor edildiğini duyurdu.

PANDEMİ TETİKLEMİŞ OLABİLİR

Hepatite genelde birkaç bulaşıcı hepatit virüsü niçin oluyor, fakat bu virüslere hasta çocuklarda rastlanmadı. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı tarafınca araştırılan bir teoriye göre, Covid-19 pandemisi esnasında genelde mide hastalıklarına ve soğuk algınlığına yol açan yaygın adenovirüse maruz kalmanın azalması, çocuklarda daha ağır hastalıklara yol açtı. İngiltere’de belirleme edilen 53 olaydan 40’ı adenovirüs enfeksiyonu emareleri gösterdi.

İskoçya Halk Sağlığı Direktörü Jim McMenamin, bir adenovirüsün mutasyona uğrayarak daha ciddi hastalıklara niçin olup olmadığını ya da bu sorunlara büyük ihtimalle korona virüsü de dahil olmak suretiyle diğer bir virüsle “birlikte” niçin olup olmadığını idrak etmek için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. İngiliz yetkililer, hepatitten etkilenen evlatların hiçbirine aşı yapılmadığı için olaylar ile Covid-19 aşısı içinde irtibat olmadığını bildirdi. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort