Gökten ölüm yağdı, çocuklar kar sandı

Yaklaşık 50 bin kişinin yiyecek masalarını, ocakta çayını, oyuncağını, kitabını öylece bırakıp gitmelerinin üstünden 36 sene geçti. Çernobil, savaşla yeni bir risk yaşadı. Nükleer enerjiye karşı savaşım ise sürüyor.

ÇEVRE 26.04.2022 06:30

Gökten ölüm yağdı, çocuklar kar sandı

Abone Ol google-news

Haber Merkezi

Çernobil’i gayet iyi hatırlayanlar da var, sonradan izledikleri diziyle yaşamış gibi olanlar da. Dizi tartışmalara yol açsa da yaşanan acıyı anımsatmıştı. Çocukların santralden gelen serpintiyi kar gibi avuçlarına almak istediği sahne ise acıyı derinleştirdi.

Çernobil faciasının dün 36’ıncı yıldönümüydü. Hala o bölgede kimse yaşamıyor. Hala üzeri özel bir yapıyla örtülse de ışınım yayılımı sürüyor. Tüm bunların yanısıra Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle tekrar gündeme geldi Çernobil. Çevresi ateş topuna döndü. Yeni çekince oluştu, dünya diken üstündeydi. Üstelik tüm dünyayı etkileyen o yıkım Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyordu. O merkeze çok yakın yaşayanlar için yaşam biterken, Türkiye’ye de ağır ağır yanan bir kor düşmüştü. Etkisi senelerce sürdü. Bugün hala Karadeniz’de görülen kanser vakalarının Çernobil ile ilintisi konuşuluyor. Bilimsel sonuç nelerdir bir ihtimal hiçbir vakit öğrenilemeyecek. Binlerce kez ‘‘Çernobil’den ders çıkarmalıyız’’ denildi. Ders alınmadığı Fukuşima’da görüldü. Ancak birçok ülke de nükleer enerjiden vazgeçme yolunu seçti. Türkiye’de ise vazgeçilen bu enerji türüne çok yakın. Akkuyu’da santral inşaatı sürerken, Sinop ve İğneada’da ön çalışmalar devam ediyor.

SAVAŞTA YARATTIĞI RİSKİ GÖRDÜK

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Özdağ insanlığın hâlâ yaşanan faciadan ders çıkarmadığını anlatım etti. Çernobil Santrali’nin civarlarında çıkan bir orman yangının ülkeleri alarma geçirdiğini hatırlatan Özdağ, BirGün’e yaptığı açıklamada şöyle konuştu; ‘‘Çünkü o orman yangınında bile ölçülen ışınım oranının çok yükseldiğini görüyoruz. Bunun dışında ancak Çernobil’in patlaması meselesi değil, nükleer santrallerin rastgele bir savaş ortamında ya da terör faaliyetlerinin yoğunlaştığı kaos ortamlarında iyi mi bir risk yarattığını son olarak bizlere burnumuzun dibinde süren Ukrayna savaşı gösterdi. Önce Çernobil’de sonra Zaporijya’da orduların ilk hedefinin saldırdıkları ülkelerin bu tür yıkıcı tesisleri olduğunu görüyoruz.”

gokten-olum-yagdi-cocuklar-kar-sandi-1008188-1.

Nükleer santralların yeni bir facia yaşatabileceğini söyleyen Özdağ, sözlerini şöyle tamamladı: ‘‘Doğayı korumaya yönelik internasyonal anlaşmalar da Ukrayna’nın işgali ile beraber rafa kaldırıldı. Kapitalizmin yeni savaşını izliyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı ancak iki ülke sınırında çıkan bir savaş değil, yeni kurulacak dünya düzeni için de savaş dönüyor. Rusya’nın enerji kaynaklarına bağımlı olan Avrupa tekrar nükleer santralleri gündeme getirdi. Kapitalizmin doğa ve toplumla barışık bir enerji politikası düşünmediğini net söyleyebiliriz.”

YENİ FACİALAR YAŞANMASIN

Çernobil faciasının yıldönümü sebebiyle Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri’nin yaptığı açıklamada toplumun tüm kesimleri mücadeleye çağrıldı. Açıklamada Ukrayna’ya savaş açılması sonrası Zaporijya nükleer santralı çevresinde çatışmaların yarattığı tedirginliğin hatırlatıldığı açıklamada ‘‘Savaş koşullarında nükleer santralların ve silahların canlılar için ne kadar büyük bir tehdit olduğu bir kez daha hatırlandı. Savaşın ilerleyen günlerinde Çernobil, Rus Ordusu tarafınca işgal edilirken, veri akışı durduğu santralda, güvenlik sistemine günlerce elektrik verilemedi. Çernobil Santralı çevresinde çıkan yangın ise günlerce söndürülemedi. Radyasyon seviyesinde büyük artışlar yaşandı. Tehlike çanları ancak Ukrayna için değil, tüm dünya için tekrar çalmaya başladı’’ denildi.

Nükleer santrallara alternatiflerin arandığı bir dönemde Türkiye’de siyasal iktidarın sonu yıkım getiren nükleer santral kurma gayretlerini inatla sürdürdüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi: ‘‘Ülkemizin nükleer santrallara ihtiyacı yok. İnsanlara, çevreye ve doğaya zarar veren yatırımlardan vazgeçilmeli, kamusal politikalar acilen devreye sokulmalı. Başta Mersin, Sinop, Kırklareli ve Adana olmak üzere bütün mahalli yönetimleri, nükleer santral ve silahların barındırılmaması için girişimde bulunmaya ve mücadele edenlere katılmaya çağırıyoruz.’’

Günün Önemli Manşetleri

Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort