Güneş çarpması nedir? Güneş çarpması belirtileri neler?

Yüksek sıcak hava kişilerde güneş çarpması gibi rahatsızlıklara niçin olabilmektedir. Uzmanlar güneş çarpması konusu ile ilgili uyarıyor. Peki, güneş çarpması nedir? Güneş çarpması emareleri neler?

GÜNEŞ ÇARPMASI NEDİR?

Güneş çarpması, bir kişinin olabildiğince sıcak ve güneşli ortamlarda çalışması, egzersiz yapması ya da yalnızca vakit geçirmesi ile meydana gelebilen bir durumdur.

Sıcak çarpması şeklinde de malum güneş çarpması, acele tıbbi müdahale gerektiren bir vaziyet olduğundan bilgili olunması gerekir.

GÜNEŞ ÇARPMASI BELİRTİLERİ NELER?

Güneş çarpması sonrası oluşabilecek öteki alemet ve bulgular şöyle özetlenebilir:

– Terleme değişiklikleri

– Bulantı ve kusma

– Ciltte kırmızı renk değişikliği

– Soluk alıp vermenin hızlanması

– Çarpıntı

– Zonklayıcı baş ağrısı

Güneş çarpmasının seyri ve oluşabilecek belirtiler, vücut ısının ne kadar süredir yüksek devam ettiğine göre değişebilir. Vücut ısısının uzun bir müddet süresince yüksek kalması ve bu duruma müdahale edilmemiş olması durumunda muhtelif organlarda kalıcı güneş çarpması yan tesirleri meydana gelmiş olarak değişik belirtilerin ortaya çıkmasına niçin olabilir.

Güneş çarpması tedavisinde temelde bireyin vücut sıcaklığının düşürülmesini ve böylece başta beyin olmak suretiyle hayati organların hasar almasının önüne geçilmesi hedeflenir.

Vücut sıcaklığının ani olarak düşürülmesinde soğuk banyo yapılması olabildiğince etkili olabilir. Ancak ileri yaşlı ya da muhtelif kalp rahatsızlığı olan bireylerde buz banyosu tedavisi muhtelif yan etkisinde bırakır doğurabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort