Güneş tutulması ne zaman, kaç yılda bir gerçekleşir?

Genel olarak, tam bir güneş tutulması Dünya üstünde muayyen bölgelerde aşağı yukarı 18 ayda bir meydana gelirken, aynı bölge üstünde bir sonraki tam güneş tutulması genelde takribi 18 sene sonrasında gerçekleşir.Peki, Güneş tutulması ne zaman, kaç yılda bir gerçekleşir? İşte detaylar…

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, KAÇ YILDA BİR GERÇEKLEŞİR?

Tam güneş tutulmalarının her yerde gözlenebilmesi için Dünya’nın değişik bölgelerine göre değişik aralıklarla gerçekleşmesi gereklidir. Bu nedenle, rastgele bir konumda tam güneş tutulmasını gözlemlemek isteyenler için daha uzun süreler beklemek gerekebilir. Kısmi güneş tutulmaları ise daha sık gerçekleşebilir, fakat bunlar tam güneş tutulmaları kadar çarpıcı değildir.

Güneş tutulmalarını takip edebilmek ve tahmin etmek için astronomlar hususi hesaplamalar ve tahminler yaparlar. Bu tahminler doğrultusunda, gelecekteki güneş tutulma tarihleri ve bölgeleri belirlenir.

2023 yılı güneş tutulması öncelikle 20 Nisan 2023’te gerçekleşti.

İkinci Güneş tutulması ise 14 Ekim 2023’te yaşanacak.

Parçalı Tutulma; ABD Kıtası, Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus’ta izlenecek.

Halkalı Tutulma; Brezilya, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Honduras, Belize, Meksika’nın şark ucu, ABD Birleşik Devletleri’nde izlenecek, ülkemizden ise izlenemeyecektir.

Güneş tutulması ne zaman, kaç yılda bir gerçekleşir?

2023 YILI TUTULMALARI TIKLA ÖĞREN

Serhıldan Hülakü

Güneş Tutulması Gündem Eğitim Yaşam Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort