Her derde deva kekik hasadı bin 800 rakımda başladı: Hasadın püf noktaları var

Antalya’da bilhassa Çimi, Göktepe ve Yaylacık yaylalarında vatandaşlar topladıkları kekiklerle hem kışlık kekik gereksinimlerini karşılıyor hem de ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Yörenin en iyi kekiğinin bu yaylalarda yetiştiğini belirten vatandaşlar, topladıkları kekiği kuruttuktan sonrasında satışa hazır hale getiriyor.

Göktepe Yaylası’na çıkarak kekik toplayan vatandaşlar, her sene temmuz ve ağustos aylarında kekik topladıklarını kendi gereksinimlerini karşıladıklarını, birçok vatandaşın ise bunu satarak gelir elde ettiğini söyledi. Kekik toplayan vatandaşlar, kekiği makas ya da bıçakla keserek köküne zarar vermeden, önümüzdeki yıllarda tekrar çıkmasına itina gösteriyorlar. Akseki’de vatandaşlar, yaylalardan topladıkları kekiğin bir demetini 15, bardağını ise 20 liradan satıyor.

Yaylalarda kekik toplayan Makbule Çelik, her sene kekik tarihi Akseki’nin yüksek kesimlerine çıkarak taş kekiği topladıklarını söyledi. Yüksek rakımlı Göktepe Yaylası’nda taşların arasından çıkan kekikleri biriktirerek kışın yemeklerde ve hastalıklarda meşrubat olarak kullandıklarını belirten Çelik, şu şekilde devam etti:

“Yörede kekik bitkisi bol miktarda bulunuyor. Yöremizde yetişen kekik, öteki yörelerdekinden oldukça daha kalitelidir. Yaylada havanın temizliği ve rakımın yüksek oluşu kaliteyi ortaya çıkarıyor. Taş kekiği adı gibi taşların içinde oluşur. Buranın rakımı 1800 metredir. Bazı vatandaşlar kekiğin bağını 10 liraya satıyorlar. Ama biz satmıyoruz. Kendi gereksinimlerimiz için kullanıyoruz. Farklı yörelerden vatandaşlar gelmiş olarak bu yöreden kekik satın alıyor” diye konuştu.

“KEKİK KIŞLIK İLACIMIZ”

Her sene kendi gereksinimleri için kekik topladıklarını belirten Ayşe Çelik, Akseki’nin bin 800 metre yükseklikteki Göktepe Yaylası’nda taşların içinde çıkan kekikleri biriktirerek kışın yemeklerde ve hastalıklarda meşrubat olarak kullandıklarını söyledi. Çelik, “Bu nebat oldukça yararlı bir bitkidir. Şifa kaynağıdır. Topladığımız kekiklerin ihtiyacımız kadarını ayırır, diğerlerini ise satarız. Ayrıca oldukça hoş çayı yapılır. Kış aylarında haftanın 3 gününde kaynar suya bir parça koyup çayını yapar içeriz. Biz onun için hiç bir vakit grip olmayız. Bizim kışlık ilacımızdır. Bu civarda hepimiz temmuz, bilhassa ağustos aylarında yaylaya çıkarak çuvallarla toplayıp hem yakınlarına gönderiyorlar hem de gereksinimlerini karşılıyorlar. Akseki’nin birtakım köylerindeki vatandaşlar da yaylalardan topladıkları kekikleri pazarda satarak geçimlerine katkı sağlıyor. Fakat bu sene yağmurlar azca olmasından boyları ufak kalmış. İçenlere de şifa olsun” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort