Hıfzı Topuz hayatını kaybetti! Hıfzı Topuz kimdir?

Türk gazetecilik ve edebiyat dünyasının duayen isimlerinden Hıfzı Topuz, 100 yaşlarında yaşamını kaybetti. Onun sonrasında bıraktığı eserler, katkıları ve hayat hikayesi, Topuz’un Türk basın tarihinde ne kadar mühim bir yere haiz bulunduğunu gösteriyor.

1923’te İstanbul’da doğan Hıfzı Topuz, eğitimini Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Gazetecilik kariyerine 1947’de Akşam Gazetesi’nde başlayan Topuz, burada muhabirlikten genel gösterim müdürlüğüne kadar çoğu görevde bulundu. İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanlığı da yapmış olan Topuz, eğitimini ilerletmek için Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans ve hekime yaptı.

Hıfzı Topuz, internasyonal alanda da olabildiğince aktifti. 1959 ile 1983 yılları aralığında UNESCO Genel Merkezi’nde İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak vazife yaptı. Ayrıca Afrika, Hindistan ve Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi.

Türkiye’ye döndükten sonrasında Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde dersler verdi ve TRT’de Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi. Ayrıca, 1986 senesinde İletişim Araştırmaları Derneği’ni kurdu ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nda İletişim Komitesi Başkanlığı görevinde bulundu.

Hıfzı Topuz, kariyeri süresince çoğu ödül kazanmıştır ve 51 kitap yayınladı. Bunlar içinde “Kara Afrika”, “Türk Basın Tarihi”, “Gazi ve Fikriye”, “Başın Öne Eğilmesin” ve “Bana Atatürk’ü Anlattılar” gibi eserler bulunmaktadır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Hıfzı Topuz’un vefatı üstüne başsağlığı mesajı yayınladı ve Topuz’un basın tarihli yeri ve katkılarına dikkat çekti. Hıfzı Topuz, Türk basınına katmış olduğu değerlerle ve yazdığı kitaplarla unutulmayacak bir isim olacak.

 

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort