İdrar örneklerinin yüzde 80’inde glifosat bulundu

Akademisyenler ve araştırmacılar uzun uzun yıllardan beri inceledikleri idrar örneklerinde yüksek ölçüde herbisit glifosata rastladıklarını bildiriyordu. CDC’nin ABD’de insanların glifosata ne kadar marus kaldığına dair son araştırması, su ve besindeki ziraat ilaçlarının insan ve çevre sıhhatini iyi mi etkilediğine ait korkuların arttığı bir periyoda muadil geldi.

“CDC’NİN ÇALIŞMASININ HUZURSUZ EDİCİ BULGULARI”

CDC tarafınca yürütülen çalışmada Amerikan halkını yansıtacak 2 bin 310 şahıstan idrar örneği alındı. İştirakçilerin aşağı yukarı üçte birinin 6-18 yaş ortası çocuklardan oluştu. Bu örneklerden bin 885’inde glifosat izine rastlandı.

2019 senesinde glifosata maruz kalmanın Hodgkin olmayan lenf kanseri riskini artırdığını ve tekrar tıpkı sene insan idrarında glifosatın olduğunu belgeleyen 19 çalışmanın değerlendirildiği makalelere imza atan bilim adamlarından biri olan Prof. Lianne Sheppard CDC’nin bulgularını kıymetlendirdi.

Washington Üniversitesi çevresel ve mesleksel sağlık bilimi tedris üyesi olan Prof Sheppard inceleme vasıtası ile çoğu kişinin vücudunda glifosat olduğunun öğrenildiğini açıkladı ve bunun rahatsız edici olduğunu vurguladı.

ABD’deki California Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi’nden araştırmacıların 2017 senesinde yayımladıkları bir çalışma, Roundup’ın doğrudan kullanımına makul halde genetik olarak geliştirilen eserlerin ekimine başlandığı 1990’lardan itibaren insan idrarında bulunan glifosat ölçüsünün ve yaygınlığının arttığını ortaya koymuştu.

Araştırmacılar o periyotta insanların sık tükettiği besinlerde glifosat kullanımının insan sıhhatine etkisinin kapsamlı halde incelenmesi davetinde bulunmuştu.

“GLİFOSAT KANSEROJEN OLMAYABİLİR” DENİLMİŞTİ

Glifosat en çok ziraî faaliyetlerde yabani ot öldürücü olarak kullanılıyor. Lakin 1974 senesinde ziraî kimya ve biyoteknoloji firması Monsanto’nun Roundup adı altında ticarileştirmesinin akabinde kimyasalın evsel ve bahçe işleri kısmına de girmesiyle kullanması 200 kat arttı.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı 2015 senesinde glifosatı beşerde büyük ihtimalle kansere neden olan neden olarak tanımladı. Lakin tıpkı sene Avrupa Besin Sıhhati Kurumu ve Birleşmiş Milletler Dünya Besin ve Tarım Örgütü ile Dünya Sıhhat Örgütü’nün ortak toplantısında glifosatın kanserojen husus mümkünlüğünün düşük olduğunu kararına varıldı.

Amerika Etraf Müdafaa Ajansı da bu noktadan hareketle glifosatın kanserojen neden olduğuna dair malumat ve malumat eksikliğini gereçke göstererek kansere neden olan neden tanımlamasını desteklemedi.

Ancak kimyasalın giderek artan kullanımının insan sıhhatine negatif etkileri olabileceğine dair münakaşa ve telaşlar devam etti. Bu mevzudaki malumat yetersizliğine vurgu yapan CDC, glifosatın sağlık üstündeki potansiyel etkileri ile ilgili daha çok bilgili olma muhtaçlığı üstüne harekete geçmişti.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort