İKİ HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT EDİN!

Beyin ve Sinir Cerrahı Dr. Ufuk Özsoy, bel ve boyun düzleşmeleri ile fıtık hastalığının iç içe geçtiğine değinerek, günlük derli toplu yürüyüşler ile masa başı çalışanların 30 dakikada bir kalkıp 5 dakika yürüyüş yapması gibi kolay önlemlerle bu problemlerin önüne geçilebileceğini söyledi. Dr. Özsoy, iki hafta içerisinde geçmeyen bel ve boyun ağrıları için kesinlikle doktora başvurulmasını öneri etti.
Acıbadem Bursa Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Ufuk Özsoy, sıhhatli bir omurga yapısında boyun ve bel bölgesinde lordoz denilen bel ve boyun çukurluğunun, sırt bölgesinde ise kifoz denilen bir kamburluğun olması icap ettiğini yalnız bu çukurluk ve kamburluğun belli dereceleri aşması halinde değişik omurga rahatsızlıklarına niçin bulunduğunu vurguladı. Vücudumuzu taşıyan iki ana yapının ortada ana omurga iskeleti ve çevresinde bu omurga kemiklerine yapışık büyük boyun, sırt ve bel kas grupları bulunduğunu belirten Dr. Özsoy, “Bu büyük kas gruplarının soğuk-sıcak dengesizliği, ani zorlanma sonrası eski halini alamaması, devamlı belli pozisyonda çabalama neticesinde uzun solukta oluşan kontrolsüz kas esnemelerinin kalıcı hale gelmesi ya da ruhsal etkenler gibi sebeplerden kaynaklı kontrolsüz kasılması kararı bu kas grupları büzüşerek kasılır ve kasılırken de bağlı olduğu kemik yapıyı kendisine doğru çeker. Böylece omurga kemiklerinin dizilim biçimi değişir. Bu, boyun ve belde lordoz denilen çukurluğun kaybolması yani kemik diziliminin daha düz hale gelmesi ve sırt omurga kemiklerinin de olması ihtiyaç duyulan içe kamburluk derecesinin azalması şeklinde kendini gösterir. Bu da sık sık bel ve boyun düzleşmesi şeklinde anlatım edilir. Aslında bu omurga biçim bozukluğu kas gruplarındaki sorunun omurgaya yansıyarak kendini göstermesi şeklidir. Bu noktada tedavi gerektiren vaziyet omurga etrafındaki kaslardır” diye konuştu.

“Fıtık, ağrı, uyuşma ve hatta güç kaybı şeklinde ortaya çıkar”
Dr. Özsoy, fıtık denilen sıhhat sorununu ise, “omurga kemikleri arasında elastik yapıda bir nevi süspansiyon rolü gören disk denilen yapıların bir anda ya da zaman içerisinde yırtılarak derhal komşuluğundaki omurilik ve omurilikten çıkan sinirlere baskı yapması kararı sinirin kol ve bacakta uzandığı konum süresince ağrı, uyuşma, keçelenme, yanma ve daha da ilerleyerek güç yitirilmesine niçin olması” şeklinde tanımladı. Düzleşme ve fıtık sorunlarının birbirinden bağımsız görünse de özünde birbiriyle iç içe olduğuna değinen Dr. Özsoy, “Boyun ya da bel düzleşmesi omurgamızı doğru kullanmadığımız takdirde oluşan bir problemdir. Omurgamızda bu kas spazmına bağlı biçim bozuklukları olunca omurgamıza binen yükün dağılım dengesi bozuluyor. Şekil bozukluğu olan bölgeye daha orantısız yük dağılımı olup bu bölgelerde fıtıklaşma dediğimiz iki omurga kemiği arasındaki diskin yırtılıp omurilik kanalına doğru taşması ve sinire zarar vermesi durumu gerçekleşiyor. Yani düzleşme dediğimiz vaziyet fıtıklaşmaya zemin hazırlayan bir aktif olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
Dr. Özsoy, bu rahatsızlıkların risk grubunda yer alanları “fizik kuvvetiyle ağır işlerde çalışanlar (inşaat ustaları gibi), masa başlangıcında hareketsiz kalarak, devamlı aynı pozisyonda saatlerce çalışanlar, aşırı kiloluluk problemi olanlar, sigara kullananlar, osteoporoz hastaları, bel ya da boyna devamlı titreşim veren uzun yol şoförleri ve gebeler” olarak sıraladı.

“İki hafta içerisinde geçmezse kesinlikle doktora başvurun”
Mekanik ağrıların 2 hafta içerisinde yüzde 80-90 oranında kendi kendine geçtiğini belirten Dr. Özsoy, iki hafta içerisinde istirahatle ya da medikal tedaviyle geçmeyen bel ve boyun ağrısında öteki rahatsızlık ihtimallerine karşı kesinlikle doktora başvurmak icap ettiğinin altını çizdi. Özsoy, bunun yanında hiç bir ilacı doktor onayı olmadan kullanmamak gerektiğine dikkat çekti. Bel-boyun düzleşmesinden ve fıtık hastalığından kalıcı olarak korunmak için gündelik hayatta alınacak kolay önlemlerin etkili olacağına işaret eden Dr. Özsoy, “Günlük derli toplu 30 dakikalık yürüyüşler yapmak, yüzmek, ofis ortamında çalışıyorsak 30 dakikada bir kalkıp 5 dakika yürüyüş yapmak, oturduğumuz koltuk ya da sandalyenin arkasına bel desteği koymak, baş öne eğik durağan(durgun) pozisyonda çalışmamak, bilgisayar kasasının göz hizasına gelecek şekilde dibine yardımcı koyup yükseltmek gibi detaylara dikkat edilmeli” dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort